Ferguson ve ABD ayakta: “Adalet istiyoruz!”

Amerika Birleşik Devletleri’nde Michael Brown adlı siyahi genci vuran polis hakkında açıklanan karar ülke genelinde büyük tepkilerle karşılandı. Ferguson’daki federal mahkemenin jüri heyeti, Brown’ı katleden polis memuru Darren Wilson’a ceza verilmemesi gerektiğine hükmetti.

Haberin duyulmasının ardından Ferguson’daki mahkeme önünde toplanan kalabalık kitle ‘adalet istiyoruz’ sloganları attı. Protesto gösterilerine yapılan müdahaleler, polisle eylemciler arasında çatışmaların çıkmasına neden oldu. Ferguson’da polisin, protestoculara yönelik sık sık göz yaşartıcı gaz kullandığı gözlemlenirken, şehrin çeşitli bölgelerinden zaman zaman silah seslerinin geldiği belirtiliyor.

18 yaşındaki siyahi gencin ‘ırkçı’ motivasyonlarla katledildiğini savunan protestocuların yüksek katılımlı seferberlikleri ülkenin farklı bölgelerine de sıçradı. Michael Brown’ı vuran polisin tekrar yargılanmasını ve cezalandırılmasını talep edenler; California, Washington ve New York eyaletlerinde de gösteri düzenledi.

Ülkenin bir çok şehrinde protestocular sokaklara çıkarken, göstericilerin ortak vurgu yaptığı nokta adaletin eksikliği oldu. Birleşik Devletler’in en büyük kentlerinden New York’ta da gösteriler düzenlendi.

Euronews haber ekibinin gerçekleştirdiği röportajlarda, Los Angeles’taki gösteriye katılan Kane Lane isimli bir bölge sakini, “Bence bir çok insan benim gibi gerçekten hayal kırıklığı yaşıyor. Şaşırmadım ama çok büyük hayal kırıklığı yaşıyorum. Bir Afrika-Amerikalı kadın ve anne olarak bu karar dolayısıyla çok incindim.” şeklinde konuşurken, başka bir protestocu, “Ben gerçekten farklı bir sonuç çıkacağını düşünmedim. O benim yaşımdaydı. Ben 17 yaşındayım. Yani benim de vurulup öldürülmem olası. Ve bunun için bir adalet olmayacak.” dedi.

Yorumlar kapalıdır.