Ödemişliler altın madeni istemiyor

İzmir’in Ödemiş İlçesi’nde halk, bir firmanın altın aramak için başvuru yapmasına tepki gösterdi. Doğa yürüyüşü yaparak eylem yapan Ödemişlililer “Toprağın üstü altından değerlidir” sloganıyla Ödemiş’in zeytinlik (gölcük) bölgesinden Oğuzlar mahallesine yürüdüler. Küçükmenderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu tarafından (HAVZA-PLAT) Ödemiş’in Zeytinlik (Gölcük) Mahallesi’nde düzenlenen ‘Altın Madenine Hayır Doğa Yürüyüşü’ yaklaşık bin kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Meydandaki kahvehanede toplanan eylemciler altın madeni aranmak için izin istenen Oğuzlar Mahallesi üzerindeki bölgeye ellerinde, ‘Toprağın üstü altından değerlidir’, ‘Altın insanı zengileştirmez’, ‘Küçükmenderes’in suçu ne’, ‘Tarih affetse doğa affetmez’, ‘Sarı gızımızı altıncılara yedirmiycez gari’ yazılı dövizlerle yürüdü. Yaklaşık 2 kilometrelik patika yoldan maden aranması için izin istenen bölgeye yürüyen vatandaşlar, sık sık “Gölcük’te altın madeni istemiyoruz” sloganları attı. Köylüler ve çocukların da katıldığı yürüyüş harmandalı oynanmasıyla sona erdi.

2011’de Koza Altın A.Ş.’nin bölgede altın aramasına engel olan ve Ödemişin’in Soma gibi tarımın bitirilerek verimli arazilerini kaybetmesine engel olmaya çalışan HAVZA-PLAT Sözcüsü Özkan Akgün yürüyüşün sonunda yaptığı basın açıklamasında, Küçükmenderes Havzasının ülke ekonomisi için tarihi, turistlik ve tarımsal değeri bulunduğuna dikkati çekerek, bölgede yaşayan vatandaşlar olarak bu tür girişimlerin her zaman karşısında duracaklarını söyledi. Çevre köylerin muhtarları ,çeşitli sivil toplum kuruluşları ve halkın yoğun katılım gösterdiği eylemde Ödemişte altın aranmasına izin verilmeyeceği ve mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

Yorumlar kapalıdır.