Silvan’a saldırı 11. gününde!

Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki Tekel, Konak ve Mescit isimli üç mahalleye uygulanan sokağa çıkma yasağı 11. gününe girdi. Yasaklı bölgede elektrik, su ve gıda gibi yaşamsal ihtiyaçlara son derecede kısıtlı bir erişimin olduğu ifade ediliyor.

Bölgeye düzenlenmekte olan askeri baskı, savaş ortamında bir düzenli orduya karşı kullanılan araçlarla sürdürülüyor. Ordugah falan değil, yalnızca üç adet mahalleden ibaret olan bölge tank, top ve hava araçları ile bombardıman altında tutuluyor. Çok sayıda ölünün yanı sıra, toplam nüfusu 23 bin dolaylarında olan üç mahalleden 10 bin kişilik bir nüfusun göç ettiği ifade ediliyor. 8 bin kadar öğrenci ise dönemin başından beri eğitim hizmetine erişemiyor. 7 Haziran’dan bu yana aralıklarla bombardıman altında yaşayan üç mahallede çok sayıda ev ve işyerinin tahrip edildiği biliniyor.

Yasak ve bombardımanın kanlı sonuçlarına dair şahitlerin ve yakın mahallerin gözlemleri ile devlet yetkililerinin paylaştıkları güvenilirliği tartışılır ölüm rakamları dışında sağlıklı bir bilgiye halen sahip değiliz. Mahallelerden bilgi almak ve de kirli operasyonları durdurmak için Silvan’da toplanan heyetin bölgeye giriş yapmasına müsaade edilmiyor. Hatta içlerinde milletvekilleri ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu heyete polis vahşice saldırarak, hükümetin Silvan’ı kan ve barutla terbiye etme niyetini iyice gözler önüne serdi.

Tekel, Konak ve Mescit mahalleleri AKP’nin 7 Haziran ve 1 Kasım’da ezici bir hezimete uğradığı ve iki seçim arasındaki kanlı dönemde de sokağa çıkma yasakları ve bombardımanlarla teslim alamadığı sembolik bir bölgeydi. 1 Kasım seçimlerinin ardından yeniden başlayan yasak ve bombardıman hükümetin yaşam hakkı gibi en temel demokratik haklara dahi saygı göstermediğini gözler önüne seriyor.

Hükümetin kanlı terbiye metodu derhal son bulmalıdır. Sokağa çıkma yasağı sonlanmalı, kanlı uygulamaların katılımcısı Vali görevinden alınmalıdır. Ölümlerin durdurulması ve bölgenin yaralarının sarılması için sivil bir heyet bölgeye giriş yapmalı ve askeri operasyonlar tekrar etmeksizin durdurulmalıdır.

Yorumlar kapalıdır.