‘’Haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz’’ diyen Real Market işçileri direnişte

Alman Metro AG’nin bir kuruluşu olarak Türkiye’de faaliyetine başlayan Real Hipermarketler Zinciri A.Ş 2014 Haziran ayında çalışanlarının tüm kıdem haklarıyla birlikte, Beğendik Marketler grubunun da sahibi olan Hacı Duran Beğendik’e devredildi. Devirden bir yıl sonra Real’in 20 milyon TL kâr elde ettiği açıklanmış olmasına rağmen, özel denetim firması KPMG tarafından, şirketin varlığını sürdüremeyeceği ve iflas edeceği açıklandı. 2016 Nisan ayında Beğendik grubu tarafından iflas erteleme kararı aldırıldı ve şirkete denetim kayyumu atandı. Bu süreç içerisinde; 13 Real mağazasının 9’u kapatıldı, kapatılan mağazalar kanunsuz bir şekilde satılarak Beğendik’e gönderildi ve beğendik ile gayri resmi para aktarımı sürdürüldü. 27 Temmuz 2017 tarihinde, İstanbul Anadolu 3. İcra Müdürlüğü tarafından tasfiyeli iflas kararı alındığı açıklandı.

Kıdem, ihbar, ücretli izin ve fazla mesai gibi haklarını alamadan işten çıkarılan işçiler, bunun üzerine mücadeleye başladı. İşçiler günlerdir İstanbul’da, Konya’da, Ankara’da Metro ve Beğendik mağazaları önlerinde seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Hileli iflas yoluyla işten atılan işçiler, 8 Eylül Cuma günü de Güneşli ’de bulunan Metro Grup AG Genel Müdürlüğü önünde toplanıp, basın açıklaması okudular. Basın açıklamasında, öncelikli hedeflerinin kıdem tazminatlarını almak olduğunu, fakat gasp edilen tüm hakları için de kazanana kadar mücadele edeceklerini belirttiler. Ayrıca, ‘’Kahrolsun Sarı Sendikacılık’’ pankartları taşıyıp, ‘’Sarı Sendika İstemiyoruz’’ diyen işçiler, 2006’dan beri örgütlü oldukları, Türk-İş’e bağlı TEZ-KOOP-İŞ sendikasının yanlarında olmadığına vurgu yaptılar. Son olarak, haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ve 1700 Real Hipermarket işçisinin kazanacağına inandıklarını söyleyip basın açıklamasını bitirdiler.

Yorumlar kapalıdır.