Emek örgütlerinde neler oluyor?

DİSK’e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası’nda (Dev-Turizm İş) bir süredir sendika yönetiminin ‘tek adam zihniyeti’ sergilediği gerekçesiyle yaşanan kriz, Genel Başkan Mustafa Saffet Yahyaoğlu ve destekçilerinin kadın üyelere saldırmasıyla boyut değiştirdi. Muhalif olan her şeyi şiddet atmosferiyle bastıran anlayışın emek örgütlerinde de varolması ve dahası kadına yönelik şiddete dönüşmesi endişe verici.

Daha da vahimi Dev Turizm İş, kadına yönelik şiddetle birlikte anılan tek kurum değil, yakın bir zamanda Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanlığını 5 yıl boyunca yapan kadın avukatın başkan tarafından sahnede itilerek konuşturulmamasına şahit olduk!

Emek mücadelesinin öznesi olan sendikalar ve meslek odalarında kadınların konuşturulmadığı, dahası şiddete uğradığına yönelik haberler, mücadele örgütlerimizin erkek egemen zihniyetin tamamen dışında kalamadığını gösteriyor. Her yandan cendereye sokulmaya çalışılan toplumsal muhalefette, bu tür şiddet vakaları kadınları emek örgütlerinden ve siyasi temsilden uzaklaştırıyor. “Sendikaların adı neden böyle anılıyor” denildikçe kol kırılıp yen içinde kalıyor.

Bu sebeple kendi meslek kurumlarımızda, sendikalarımızda erkek egemen anlayışla yüzleşmek, teşhir etmek ve kadın dayanışması kurmak önemli bir ihtiyaç. İşçi demokrasisini inşa etmek gayretinde olduğumuz yapıların içinde kadına yönelik şiddete asla pay veremeyiz.

Yorumlar kapalıdır.