Öğrenciden işçiye: Fransa neden grevde?

Şimdiye dek yapılan pek çok tartışmaya rağmen, Macron hükümeti hem işçilerin hem de öğrencilerin hayatını zora düşüren “reform”larından vazgeçmedi.

İş Kanununda yapılan değişikliklerle, kamu sektöründeki işçilerin güvenceleri kalktı. İş mahkemelerinde, hukuk, işverenin yanında durur hale geldi. İşverene sebep göstermeden işten çıkarma ve esnek çalışma saatleri uygulama imkânları getirildi. Sendikalar, bir yılı aşkın süredir bu değişikliklerin geri çekilmesi için mücadele ediyor. Ne var ki, hükümet, konusu doğrudan onların hayatı olan değişikliklerde işçilerin görüşlerine kulaklarını tıkadı. İşçiler ise bu saldırıları geri püskürtmekte kararlı olduğunu gösterdi ve “grev baharı”nı başlattı. 22 Mart 2018 Perşembe günü başta ulaşım işçileri olmak üzere yedi büyük sendikanın iş bırakmasıyla ulusal grev gerçekleşti. Önümüzdeki üç ay boyunca haftada iki gün olmak üzere grev devam edecek.

Diğer yandan, geçtiğimiz Şubat ayında da lise ve üniversite öğrencilerinin yaşamını doğrudan etkileyen “reform”lar, yine öğrencilerin görüşleri göz ardı edilerek meclisten geçirildi. Şimdiye kadar, Fransa’da lise öğrencileri, üniversitelere sınavsız kaydolabilmekte, girdiği üniversitede eğitime devam edip edemeyeceği kendi alanındaki çalışmasına göre belli olmaktaydı. Değişiklikle birlikte, lise öğrencilerine Türkiye’dekine benzer biçimde bir üniversiteye giriş sınavına girme zorunluluğu getirildi. Ayrıca, öğrencilerin sosyal güvenlik programı kaldırıldı. Öğrenci sendikaları, o zamandan bu yana eylemlerde bulunarak değişikliklerin geri çekilmesi taleplerini ilettiler. Şu anda Fransa’da üniversiteden üniversiteye yayılan işgalleri tetikleyen ise bu atmosfer sırasında yaşanan kabul edilemez bir olaydı. 22 Mart akşamı, on kişilik silahlı bir grup, Montpellier Üniversitesi Hukuk Fakültesinin amfisini bastı, öğrencileri yaraladı ve gece boyunca onları rehin aldı. Üniversite yönetiminin bu olayda ihmali olduğu da ortada… Montpellier öğrencileri, üniversitelerin öğrencilere ait olduğu bir ortam oluşturulması talebiyle boykota başladı ve Fransa’nın 9 şehrinden 10’dan fazla kampüs bu boykota ortak oldu. Öğrenciler, söz konusu değişiklikler geri çekilmedikçe boykotu sonlandırmayacaklarını söyledi. Boykota katılımın ise artması bekleniyor.

Yorumlar kapalıdır.