Türk Telekom: Çözüm tensikat değil, işçi denetimi!

Tarihinin en yüksek dış borcuna sahip Türkiye’de, doların ve avronun yükselişi gidişatın hiç de ekonomik büyüme oranlarının işaret ettiği yönde olmadığını gösteriyor. Öyle ki borçlanma ve borçlandırmaya dayalı büyüme, kredilerini ödemekte zorlanmaya başlayan özel sektörde ağır faturaları gündeme getirmeye başladı. Ancak bu faturalar yine işçi ve emekçilere kesilmeye çalışılıyor.

Son olarak, Oger Grubu’nun 21 yıllığına kiraladığı ancak özelleştirme bedeli için aldığı kredileri ödeyemediği Türk Telekom’da, finansal kriz nedeniyle çalışanların %25’inin işten çıkarılacağı öne sürülüyor. Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Ömürhan Soysal’ın gündeme getirdiği iddia, Türk Telekom’daki krizin bedelinin işçilere ödetilmeye çalışılacağını gösteriyor. Özelleştirme sonrasında aşamalı olarak küçülmeye gidilen ve kadro sayısı yarı yarıya düşen Türk Telekom’da şu an yaklaşık 30 bin civarında çalışan var. Bu durumda söz konusu tensikat gerçekleşirse, 7-8 bin işçinin işini kaybetmesi anlamına gelecek.

Tensikatlar, kriz dönemlerinde işverenlerin ilk başvurdukları yöntem, işçi ve emekçiler içinse ödenebilecek en ağır bedellerden biri… Üstelik sorumlusu olmadıkları bir krizin bedeli… Oger Grubu kredi borcunu ödeyemediği için şu an Türk Telekom’un yüzde 55 hissesi rehin durumda. Yeniden satışı yapılarak bu hisseler ve kredi veren bankalar kurtarılmaya çalışılıyor. Karşılığında ise binlerce işçinin ve ailesinin hayatının karartılması söz konusu.

Bu kabul edilemez! Tensikatlar yasaklanmalıdır!

Türk Telekom’da tensikat iddialarına karşı acilen işyeri sendika temsilcilerinin de dâhil olduğu işyeri komiteleri oluşturulmalıdır. Bu komiteler, işyerinde dayanışmanın koşullarını yaratmayı hedeflemelidir.

Bu dayanışmayı işyeri dışına taşıyabilmek, 15 şeker fabrikasının özelleştirilmesinin gündemde olduğu bu dönemde Türk Telekom bilançosunu ortaklaştırabilmek, şeker işçileri ile Telekom işçileri arasında bir dayanışma örebilmek büyük önem taşımaktadır.

Özelleştirmenin bilançosu ortadadır! Hisselerinin yeniden satışı işçiler ve emekçiler için bir çözüm sunmayacaktır. Türk Telekom işçi denetimi altında kamulaştırılmalı, işletme defterleri işçilere açılmalıdır.

Yorumlar kapalıdır.