Önce işçi sağlığı ve güvenliği!

Merhaba, ben bir kargo firmasının aktarma merkezinde kurye olarak çalışıyorum. Çalıştığımız şirketin bünyesinde taşeron firma var ve biz de taşeron olarak çalışıyoruz. Hiçbir sosyal hakka sahip değiliz ve çok düşük bir maaş veriliyor. Taşeron var diye hiçbir sosyal yardım da yapılmıyor.

Taşeron sisteminin modern kölelik olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Verilen bu maaş ile işçinin ev geçindirmesine imkân yok. Bu yüzden işçilerin çoğu mesai bitiminden sonra ek işlere gidiyorlar. Böyle çalışınca işçinin ailesine ve kendisine zaman ayırabilmesi mümkün olmuyor. Sosyal, kültürel hiçbir faaliyete hem zaman hem de maddi sıkıntılardan dolayı katılamıyoruz. İnsanca yaşanacak bir ücret talep etmeliyiz. Temel gıda maddelerini rahatça alabildiğimiz; sosyal, kültürel faaliyetlere katılabileceğimiz ücret, insanca yaşanacak ücrettir. Bu, işçilerin birliği ve örgütlü bir güç olmaları ile kazanılacak bir ücrettir.

İşe girişte işçi sağlığı ve iş güvenliği dersi veriliyor fakat çok özensiz ve üstünkörü, formalite icabı verilen eğitimler bunlar. Çalıştığımız işte iş kazası riski yüksek, ciddi manada iş güvenliğini sağlayacak bir eğitim verilmesi gerekmektedir. Bir arkadaşımız aktarma merkezinde arabadan arabaya yük yüklerken geri geri yanaşan araba ile yükü boşalttığı araba arasında kaldı. Kazadan sonra hemen müdahale edilemedi çünkü işyerinde doktor yoktu. Ambulans arandı ama o da 25 dakika sonra geldi.

Daha ciddi bir iş kazasında ambulansın bu kadar gecikmesi daha kötü sonuçlar doğurabilir. Arkadaşımız 10 gün rapor aldı ve neyse ki ciddi bir şeyi yok.

Olaydan sonra arkadaşımız yerde ambulans beklerken bant çalışmaya devam etti. Biz de mecburen çalışmaya devam ettik. Bu olaydan sonra diğer işçi arkadaşlarla hemen işe başlamamızın bizi bir hayli üzdüğünü konuştuk. İşçi sağlığı ve güvenliğinin hayati bir mesele olduğunu tekrar yaşayarak gördük. Bunca iş cinayeti yaşanırken biz işçilerin de işçi sağlığı ve güvenliğinin mücadelesini yürütmesi gerekiyor. Bu sorun, ekmek kadar önemlidir. Her sene binlerce işçi kardeşimiz iş kazalarında hayatlarını kaybediyor, kimisi sakat kalıyor. Bu tablo devletin ve patronların işçi sağlığını önemsemediklerini göstermekte. Onlar için işin yürümesi ve kârlarını artırmaları daha önemli.

İşçi sağlığı ve güvenliği devletin ve patronların inisiyatifine terk edilemez. Bu konuda işçiler söz sahibi olmalı; çalışmanın güvenli bir ortamda, bütün iş güvenliği tedbirlerinin alınarak yapılmasını biz işçiler olarak takip etmeliyiz.

Yorumlar kapalıdır.