Ne kavgamız biter ne aşkımız! Hoş geldin Onur’un ayı Pride*!

Bütün dünyada Haziran ayı, LGBTİ+’lar tarafından düzenlenen eylemler ve cinsel yönelim farkındalığı yaratmaya yönelik sayısız etkinlikle başladı. Türkiye’de ise Onur Haftası 23 Haziran seçimlerinin gölgesinde kaldı. İzmir’de 22 Haziran Cumartesi günü düzenlenmek istenen İzmir Onur Yürüyüşü polisin sert müdahalesi ve gözaltılarıyla bastırılmaya çalışıldı. Gözaltılara rağmen dağılmayan gruplar gün boyunca “Varız, buradayız” diyerek direndiler.

Ankara ve İstanbul’da LGBTİ+’lar yasaklı olmasına rağmen Onur Yürüyüşü için şehir merkezlerinde buluşacaklar. Bugün başlayacak olan Onur Haftası boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyerek dayatılmış ve atanmış cinsiyet normlarını paramparça etmek için biraraya gelecekler. Bu yıl “Ekonomi Ne Ayol?” temasıyla ekonomik krizi gündemine alan Onur Haftası için yapılan basın açıklamasının bir kısmı şöyle: “LGBTİ+’lar için bugün yaşanan kriz yeni değil! Bizler yıllardır giremediğimiz işlerde, okuyamadığımız okullarda, yaşayamadığımız evlerde, güvencesiz hayatlarımızda bu krizi her saniye durmaksızın deneyimliyoruz. Bugün kimlik ayırt etmeksizin herkesi mağdur eden bu krizin ekonomik olduğu kadar aynı zamanda politik olduğunu, kendi hayatlarımızdan biliyoruz. Yaşamımızı sürdürmek için televizyonlardan açıklanan ekonomi paketlerinden medet umamayacağımızın farkındayız. Tam da bu noktada ayakta durabilmek için nelere ihtiyacımız olduğunu konuşmak için soruyoruz: Ekonomi ne ayol?”

Bütün ezilenleri, yok sayılmaya ve sömürüye karşı LGBTİ+’lar ile dayanışmaya çağırıyoruz! “İki cinsiyet yetmez!” dediği için darp edilen, cinsel yöneliminden ötürü toplumdan tecrit edilmeye çalışılan bütün LGBTİ+’ların taleplerini görünür kılmak ve bunları toplumun bütün ezilen kimliklerinin ve emekçi sınıflarının talepleriyle birleştirmek için alanlara çağırıyoruz! Ne devletten ne de toplumsal ahlaktan dilenecek bir şeyimiz var!

*Pride (Onur), 28 Haziran 1969 yılında ABD’nin New York kentinde Stonewall Inn isimli eşcinsellere ait bara yapılan polis baskını sırasında uygulanan şiddete karşı gerçekleşen ayaklanma ve protestoların yıldönümüdür. Sonraki yıl aynı gün Onur Yürüyüşü ismini alan eylemler ve etkinlikler o yıllardan beri bütün dünyada LGBTİ+ mücadelesinin odağı haline geldi. Bu yıl 50. yıldönümünde yine LGBTİ+’lar bütün dünyada yasaklara ve yok sayılmaya karşı meydanları dolduracaklar.

Yorumlar kapalıdır.