Kapitalizm paranın yeşili için, doğanın yeşilini yakıyor

Bu yaz İzmir günler boyunca yandı. Benzer bir şekilde Antalya, Marmaris, İstanbul ve benzeri birçok yerde yangınlar çıktı. İzmir’de beş bin hektarlık bir ormanlık alan yok oldu. Ancak bu yangınların söndürülmesinde uçaklar kullanılmadı. Türk Hava Kurumu’nda 6’sı faal 9 uçak, Türk Hava Kuvvetleri’nde ise 6 adet devasa yangın söndürme uçağı bulunuyor olmasına rağmen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir bunların kullanımını engelledi. Neden?

Çünkü Pakdemir, başkanlık rejiminin karakterine uygun bir şekilde, yangın söndürme işini özelleştirmişti! Türk kapitalizmi yangın söndürme işini, bu alanda deneyimi olmayan ve yurtdışından helikopter kiralayan özel bir şirkete ihaleyle devretmişti.

Bu yaz aynı zamanda “dünyanın ciğerleri” olarak bilinen Amazon Ormanları yandı. Amazon’un bulunduğu Brezilya’da bu sene 72.843 yangın çıktı. Ülkenin en büyük şehirlerinden São Paulo, küllerden dolayı kara bir örtüyle kaplandı; güneş, öğlen vakti gözükemez oldu.

Başkan Bolsonaro, içinde yerli halkların yaşadığı bu ormanların yok olmasını istiyordu çünkü yerlilerin koruma altında olan hakları yüzünden, çokuluslu şirketlere bu ormanın kaynaklarını peşkeş çekemiyordu. Brezilyalı tarım kapitalistlerinin ormansızlaştırma projeleri kapsamında Bolsonaro yangına müdahale etmiyor. Ancak yangının korkutucu derecede büyük bir yeşilliği yok ettiğini açıklayan Brezilya Meteoroloji Ajansı’nda çalışanları işten çıkarmayı bildi. Bunu yaparken kapitalist Norveç’in tarım şirketlerinden Yara ile arazilerin paylaşımı için diyaloğu da başlattı.

Kapitalistler ormanları yakıyor ve dumanların altında da para sayıyor. Onlar gezegenimizi kurtarmak için gerekli ekonomik ve politik kapasiteye sahip değiller. İşçi sınıfının kurtuluşu bütün insanlarla birlikte, bütün canlıların ve dünyanın da kurtuluşu olmalı.

Yorumlar kapalıdır.