Mutluluk garantili emeklilikte reform: “İhtiyaçtan öte bir zaruret!”

Tam olarak şöyle demiş Hazine ve Maliye Bakanı Damat Berat Albayrak: “2020, emeklilik sisteminde ciddi bir reform yapma zamanı. 2023’e doğru hedef bu. Tüm emeklilik sistemini dünyada en başarılı gerçekleşen örneklerle bir çalışma yaparak gerçekleştireceğiz. İhtiyaçtan öte bir zaruret. Kimsenin mutlu olmadığı bir sistemden tüm paydaşların mutlu olduğu bir sisteme geçmeliyiz.”

Damat tam olarak ne demek istiyor? Bayram değil, seyran değil, işçiye emekçiye bu mutluluk garantili muhabbet niye? Gerçi aynası iştir kişinin lafa bakılmaz. Başında bulunduğu Hazine ve Maliye patrona kepçeyle veriyor, emekçilere çay kaşığını dahi çok görüyor. Yine de önyargılı olmayalım. Anlamaya çalışalım. Örneğin Aralık 2019’da emeklilik reformunu kastederek, “Bu kapsamda, tasarruflar artırılarak dış müdahalelere karşı ekonomimiz daha güçlü hale gelecek,” demiş. Türkçesi: 18 yılda 60 milyar dolarlık özelleştirme, çoğunluğu betona gömülen 500 milyar dolarlık borç yetmemiş; emekçinin emeklilik paralarına da göz koymuş.

Nasıl olacak? İş güvencesinin son kalesi kıdem tazminatı fiilen işlevsiz kılınarak fona devredilecek, bireysel emeklilik fonu bu fonla birleştirilecek. Çalışanlar 65 yaşına kadar 40-45 yıl bu fona para aktaracak. Birikimleri pul, emekli maaşları, o da emekli olabilirlerse, üç kuruş olacak. İşte reform dedikleri bu!

Bunların hepsi zaten olmuş durumda. Damat’ın dünyadaki en başarılı dediği örneklerden Şili’ye bakalım. Bütün emeklilik sisteminin özelleştirildiği Şili’de emekliler aldıkları maaşla ev kiralarını bile ödeyemiyor. Başka bir gelirleri, dayanakları yoksa aç ve açıkta kalıyorlar.

Kuşkusuz bunlar kabul edilemez. Emekli maaşları insanca yaşamaya uygun seviyeye çıkarılmalı. Emekli olma koşulları ülke gerçeklerine uygun hale getirilmeli. Emekçiler için reform budur…

Yorumlar kapalıdır.