Pandemi: Kimse yoğurdum ekşi demiyor!

Covid-19 nedeniyle dünyada 6 milyonu aşkın insan hasta oldu. 400 bine yakın insan hayatını kaybetti. Bunlar mayıs sonu itibarıyla kayıtlara girebilmiş veriler. Gerçekte kaç kişinin virüs nedeniyle hasta olduğu ve öldüğü ise bilinmiyor. En iyimser yorumcular dahi açıklananlardan daha fazla hastalanan ve ölen insan olduğunu düşünüyor. Ve salgın halen devam ediyor…

Virüs nedeniyle insanlar sadece hastalanıp ölmedi. Milyonlarcası da işini, gelirini kaybetti. Salgın başladığında dünyada 25 milyon insanın işsiz kalabileceği öngörülüyordu. Mayıs sonu itibarıyla bu öngörülerin ne derecede “iyimser” olduğu ortaya çıktı. Sadece Hindistan’da nisan ayında 122 milyon insanın işini kaybettiği ifade ediliyor. ABD’de salgın döneminde işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı 39 milyona ulaştı. Türkiye’de ise salgın döneminde işsiz kalan sayısı 5 milyonu aştı.

Kısacası 3 ay içinde salgının başında öngörülenin on katından fazla insan işini, gelirini kaybetmiş durumda. Üstelik bu veriler çoğu kere kayıt altındaki sektörleri, iş-güç sahiplerini ve çalışanları işaret etmekte. Salgınla birlikte doğrudan ya da dolaylı şekilde işini, gelirini kaybeden insan sayısı çok daha fazla…

Gelinen noktada salgın dünyanın bazı bölgelerinde hız keserken bazı bölgelerinde ise artış gösteriyor. Hız kesen bölgelerde “normale dönüş” altında duran çarklar “dönmeye” başladı bile. Henüz işini kaybetmemiş olanlardan “yeni koşullar” altında çarkları çevirmesi bekleniyor. Bu arada virüs nedeniyle insanlar hastalanmaya ve ölmeye devam ediyor. Salgının şiddetlendirdiği ekonomik kriz sonucu işini, gelirini kaybeden yüz milyonlarca insanın nasıl “normale” döneceğine ilişkin ise açıklanmış yol haritaları ya da sahici etkin destek programları yok. Kervan yolda düzülür mantığı egemen durumda.

Oysa ortada ekonomik ve sosyal bir yıkım var. Yıkımın sorumlusu olarak ise ortada hiç kimse yok! Dünyanın hiçbir yerinde sınıfta kaldığını söyleyen tek bir devlet yönetimi dahi görmüyoruz. Sorumluluğu üzerine alan tek bir hükümet temsilcisi dahi ortaya çıkmıyor. Rakamlar yukarıda. İnsanlar hastalandı, öldü, işsiz kaldı, gelirini kaybetti. Yarının ne olacağı da belirsiz! Ve bütün bunların bir sorumlusu yok, öyle mi?

Dünyadaki bütün kapitalist düzen temsilcileri, hepsi başarılı olduğunu iddia ediyor. ABD’de ölüm sayısı 100 bini aştı. Trump yine de süreci iyi yönettiği iddiasında. Önlemleri almasa üç katı insan ölürmüş! Erdoğan yönetimi zaten hep destan yazıyor. Bütün dünya salgında yerle bir olurken Türkiye yine yükseliyor ve parlıyormuş! Kısacası kimse yoğurdum ekşi demiyor.

Peki, kimsenin yoğurdu ekşi değilse dünyanın ağzındaki bu ekşiliğin nedeni nedir?

Deprem değil çürük bina öldürür misali bizleri öldüren ve işsiz bırakanın Covid-19 değil kapitalizm olduğunu biliyoruz. Dönüşüm bu kabulle başlayacak.

Yorumlar kapalıdır.