Savunma alanlarda…

Bugün (30.06.2020) Çağlayan Adliyesi’nin karşısındaki meydanında, İstanbul Barosu’nun çağrısıyla ve binlerce avukatın katılımıyla çoklu baro sistemi öngören yasa tasarısına karşı Savunma Mitingi düzenlendi. Kitlelerin miting alanına sokulmaması için alınan olağanüstü polis önlemlerine rağmen, yoğun bir katılım gözlemlendi. Binlerce avukatın “Savunma susmadı, susmayacak” sloganını sıklıkla attığı eylemde, iktidarın bu tasarıyla savunmayı susturarak tüm baroları kendi denetimine sokmayı amaçladığı vurgulanıp, iktidara yasa tasarısını geri çekmesi çağrısında bulunuldu. İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu’nun konuşmasının ardından mücadele kararlılığı ifade edilerek mitinge son verildi.

“Çoklu baro tasarısı” olarak adlandırılan ve baroların kuruluş ve seçim usullerini yeniden düzenleyen tasarıda, 5 binden fazla avukat bulunan illerde en az 2 bin avukatın üye olması şartıyla birden çok baronun kurulmasının önü açılıyor. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği’nin genel kurulunun oluşum yöntemi, her üç yüz avukata bir delege yerine, her beş bin avukata bir delege düşecek biçimde değiştiriliyor. Üye sayısı 5 bini aşan illerin yalnızca İstanbul, Ankara ve İzmir olduğu düşünüldüğünde, tasarının özellikle bu üç ildeki baro yapısını hedef aldığı anlaşılıyor.

Baroların çoğulcu hale getirilmesi bahanesiyle dayatılan bu sistemin amacı, iktidar karşıtlığıyla bilinen bu üç baroya alternatif baroların kurulmasını sağlayarak bunların temsil gücünü azaltmak, TBB’deki ağırlığını kırmak ve bu yolla toplumsal muhalefeti tamamen susturma yolunda önemli bir mevzi elde etmek olduğu açıktır. Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanı’nın homofobik açıklamasına tepki göstermesi üzerine tasarının gündeme gelmesi bile, iktidarın amacının farklı sesleri yok etmek olduğunu gösteriyor.

Yorumlar kapalıdır.