Fabrika ve işyerlerinde mücadeleler yaygınlaşıyor
Pandemiye karşı yürütülen politikalar patronlarla işçiler arasındaki ilişkiyi açığa çıkartıyor. Amaçları sadece kâr olan patronlar işçileri “ölümüne” çalıştırıyorlar. Ve iktidar attığı her adımda işçi ve emekçilerin haklarına saldırıyor. Bunun en büyük göstergesi, salgını fırsat bilerek kıdem tazminatına tekrar göz dikmeleri oldu. Ancak şimdilik “ertelenmiş” durumda çünkü birçok işyerinde işçiler bu duruma karşı çıktılar ve yaptıkları eylemlerle hükümeti ve patronları genel grevle tehdit ettiler.
Hükümetin büyük saldırıları yalnızca bununla sınırlı değil, İstanbul Sözleşmesi’ne yapılan saldırı da bir başka örnek. Ancak kadınlar bu saldırıya karşı her yerde büyük bir mücadele veriyorlar. Yalnızca meydanlarda ve sokaklarda değil, bu mücadele işyerlerinde de sürüyor. Petrol-İş’e bağlı işyerlerinden Novares, Spota Plascam ve Alpla’da ve Birleşik Metal-İş’e bağlı İnform ve Legrand fabrikalarında İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırıya kadınlar işyerlerinde yaptıkları eylemlerle tepki gösterdiler.
İktidarın politikalarından güç alan patronlar ise pandeminin başlarında MÜSİAD tarafından dile getirilen çalışma kampları fikrini bugün Vestel’de, Dardanel’de uyguluyorlar. Hastalığın görüldüğü ve buna rağmen işçilerin çalışmaya zorlandığı işyerleri maalesef sadece bunlar değil; Koza Halı, Volt Elektrik, Eti Bakır, Çimsataş, Rota Tekstil ve Arçelik, Covid-19 vakaları olduğu bilinen işyerlerinden birkaçı… Vestel’de işçilerin bu sürece ilişkin sürdürdüğü mücadele, kamuoyunun da baskısıyla patronları belli önlemler almaya zorladı ve mücadelenin sonuç almak açısından ne kadar elzem olduğunu bir kez daha gösterdi.
İşçi ve emekçilerin hem pandemi hem de onun dışında kalan saldırılara karşı örgütlenmesi ise patronların en istemedikleri şey. Bu sebeple MTN Plastik, Tunada Konfeksiyon, Kömürcüoğlu Grup, MT Reklam, Dinarsu Ak-Al, Özer Elektrik, Ünal Kablo ve birçok işyerinde işçiler yasak olmasına rağmen sendikalaştıkları için işten çıkartıldılar.
Kömürcüoğlu Grup, MT Reklam, Dinarsu Ak-Al, Özer Elektrik işçileri bu işten çıkarmalar karşısında direnişe başlayarak mücadeleyi sürdürüyorlar. Cargill, TüvTürk işçilerinin direnişleri de devam etmekte. Öte yandan Şişli Belediyesi, CPS Tekstil, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşma sağlanamadığı için sendikalar grev kararı aldıklarını duyurdular.
İşçi ve emekçileri ölümüne çalıştıran patronlara karşı bu mücadeleler, çalışma koşullarını işçilerin denetlemesi için, işten çıkarmaların gerçekten yasaklanması için, sendikal faaliyetlere karşı saldırıların son bulması için sendikalar öncülüğünde birleşmelidir. Ve mücadele, yalnızca bu saldırılara karşı durmak için değil, tüm işçi ve emekçiler için güvenceli bir iş ve gelecek talebini hayata geçirebilmek için yaygınlaştırılmalıdır.
Yorumlar kapalıdır.