Gaziantep’te Kod-29’la işten atılan işçiler direnişte

Gaziantep organize sanayi bölgesinde faaliyet yürüten Yasin Kaplan Halı Fabrikası’nda düşük ücretlere karşı zam taleplerini dile getiren ve sendika hakkı talep eden 16 işçi “iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışlar”ı kapsayan Kod-29’la işten atıldı. DİSK Tekstil üyesi işçiler fabrika önünde direnişe başladı.

Düşük ücretlere sessiz kalmayarak tepki gösteren işçilerin işten atılmasıyla başlayan süreç, sendikal mücadeleye dönüştü. Pandemi öncesi istisnai durumlarda uygulanan Kod-29 bugün mücadele eden işçilere karşı bir silah olarak kullanılmakta. Kod-29 uygulamasına maruz kalan işçiler, tazminat alamamanın yanı sıra işsizlik ödeneğine de başvuramayarak fişlenmekteler.

Pandemiye dönük önlemler kapsamında işten atma yasağı getirilirken Kod-29 kapsam dışı bırakılmıştı. Bunu fırsata çeviren patronlar tazminatsız işten atmanın bir aracı olarak Kod-29’a sıklıkla başvurmaya başladılar. Sözde işten atma yasağının kâğıt üstünde kaldığını, halihazırda devam eden direnişlerden görüyoruz. İşten atmaların gerçekten yasaklanması için işçilerin mücadelesine ve denetimine ihtiyacımız var.

Kod-29’un mücadele eden işçilere karşı bir silah olarak kullanılmasına karşı çıkarak, “Kod-29 derhal kaldırılsın” talebiyle mücadele başlatan Yasin Kaplan Halı Fabrikası işçilerinin mücadelesini sahipleniyor ve destekliyoruz.

Yorumlar kapalıdır.