18 Mayıs: Filistin genel grevi ve intifadasıyla dayanışma günü!

18 Mayıs Salı günü için, 1948 işgalinden sonra İsrail sınırları içinde kalan Filistinli ailelerin torunları olan Filistinli işçiler bir genel grev çağrısı yaptı. Filistinli eski işçi militanları ve Kudüs’ten aktivistlerin başını çektiği çağrı, İsrail içerisindeki “sözde karma” kentlerden Filistinlilerin ve Gazze ve Batı Şeria emekçi halkının çağrıyı sahiplenmesiyle genişledi.

Genel grev, aynı zamanda dünya emekçi halklarına, İsrail işgaline karşı kahramanca mücadelesini sürdüren Filistinlilerle dayanışmayı yükselteceği bir Uluslararası Eylem Günü çağrısını da içeriyor. Bu kapsamda aynı zamanda, 18 Mayıs Salı günü öğlen saatlerinde, tüm işgal altındaki bölgelerden İsrail sınırlarına kadar kitlesel seferberlik çağrısı yapılıyor.

Genel grev ve Dayanışma Günü’nü düzenleyenler tarafından paylaşılan bir afişte, Siyonist İsrail Devleti’ne karşı halk intifadasını güçlendirmek adına uluslararası destek ve dayanışma çağrısı yapılıyor. Söz konusu afişte şöyle yazıyor:

Sömürgeleştirilmiş Filistin’den, sizi 18 Mayıs Salı günü gerçekleştireceğimiz genel grevimize ve eylem günümüze katılmaya çağırıyoruz. Kudüs’te başlatılan ve tüm dünyaya yayılan bu eşi benzeri görülmemiş halk direnişini sürdürmek için desteğinizi istiyoruz.

Yerleşimci çeteler ve İsrail işgali, Şeyh Jarrah, Gazze ve ötesinde halkımıza karşı şiddet ve etnik temizlik kampanyası sürdürürken, halkımızın ayaklanmasını topraklarımızın ve halkımızın kurtuluşuna kadar sürdüreceğiz.”

Bu oldukça önemli bir gelişme. Çünkü Kudüs, Gazze, Batı Şeria’dan Filistinliler ve İsrail’de yaşamakta olanlar, Gazze Şeridi’ne yönelik acımasız bombardımanlar karşısında Siyonist İsrail devletiyle yüzleşmek ve ona karşı koymak için bir araya geliyorlar.

Genel grev, aynı zamanda, Lod, Acre, Bat Jam, Ramle, Jaffa, Jisr al-Zarqa ve Umm al-Fahm gibi İsrail şehirlerinde yaşayan Filistinliler ve Arapların da sürmekte olan isyanlarıyla da bağlantılı. Adı geçen şehirlerde, Nisan ayının ortasından bu yana, Filistinliler ve Araplar evlerini ve topraklarını ellerinden almaya çalışan aşırı sağ yerleşimcilere ve İsrail kolluk güçlerinin şiddetine karşı mücadele ederken, bir yandan da Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya Filistinlilerin girişinin engellenmesine karşı direniş sürüyordu.

Nisan ayından bu yana, Siyonist saldırganlık Gazze Şeridi’ne yapılan vahşi hava, kara ve deniz saldırılarıyla daha da arttı.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak, Filistin halkıyla dayanışmak için Uluslararası Eylem Günü’nün aktif bir parçası oluyor ve genel greve tüm desteğimizi sunuyoruz.

Bulunduğumuz ülkelerin her birinde, partilerimiz, Filistin halkıyla dayanışmak için kampanyanın içerisinde yer alarak eylemler ya da sosyal medya çalışmaları aracılığıyla desteğini sunacaktır.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

17 Mayıs 2021

Yorumlar kapalıdır.