Onur Haftası’nın ardından: Homofobiye, transfobiye, nefrete karşı susmuyoruz, korkmuyoruz!

Yıllardan bu yana yasaklamalarla, uydurma gerekçelerle LGBTİ+’lara karşı yıldırma politikası izleyen siyasi iktidar bu yıl da Onur Yürüyüşü’nü yasaklama girişiminde bulundu.

Onur Haftası’nın başından sonuna, yani Onur Yürüyüşü’nün yapılacağı gün olan 26 Haziran’a kadar birçok online etkinlik ve söyleşi ile Onur Haftası’nı verimli bir şekilde geçirerek bir arada, dayanışma içerisinde 26 Haziran’ı karşıladık. 26 Haziran’a giderken yine Onur Haftası etkinliklerinden biri olan, Maçka Parkı’nda yapacağımız Vegan Piknik’te bir araya gelmek için toplandık. Fakat polisler pikniğimize engel olarak bizlere şiddet uyguladı. Alanda bir arkadaşımızın kolu kırılırken, bir arkadaşımız ise gözaltına alındı. Maçka Parkı’ndan çıkarılmaya çalışan LGBTİ+’lar tüm baskılara rağmen alanda kalmaya, etkinliği gerçekleştirmeye devam ettiler. Maçka’daki piknikten sonra online etkinlikler yine devam etti.

Haftanın sonunda 26 Haziran’a geldik ve tüm heyecanımızla, aşkımızla, aşksızlığımızla Taksim, Mis Sokak’ta buluştuk. Yürüyüşe saatler kala polisler oturduğumuz kafeye saldırarak Mis Sokak’ın sonuna barikat kurdu. Barikatın kurulmasının ardından oturduğumuz yerlerden kalkarak polis barikatının karşısına geçtik ve barikatın açılması gerektiğini, herhangi bir yürüyüşün olmadığını, sadece oturduğumuzu söyledik. Emniyet amiri bizi dinlemeden sokağa sürekli takviye çevik kuvvet çağırarak bize “Oturamazsınız” emirleri verirken, polislere ise “Ağzını açanı alın” diye emirler vererek nefret saldırılarının şiddetini artırıyordu. Birçok arkadaşımız yerlerde ezilerek, fiziksel şiddete maruz kalarak, işkenceyle Mis Sokak’ta gözaltına alındı. Yapılan gözaltılardan sonra, gözaltı aracındaki arkadaşlarımıza işkence uygulanmaya başlandı. Mis Sokak’ta bulunan kitle küçük gruplar halinde Şişhane Tünel tarafına geçerken tekrardan bir polis saldırısı oldu ve Şişhane’ye girişimiz engellenmeye çalışıldı. Kitle, Şişhane’ye ulaştıktan sonra tekrar direnerek Şişhane’ye girdi. Şişhane’de basın açıklamasının bir kısmı okunarak, sloganlar eşliğinde Onur Haftası kutlandı.

Şişhane’de yapılan kutlamadan sonra LGBTİ+’lar Taksim’in her yerini sloganlarla turlamaya başladılar. Taksim’in birçok ara sokağından sloganlarla geçen LGBTİ+’lar Cihangir’e geldiklerinde tekrar polislerle karşılaştılar. Orada basın açıklamasını okuyarak kutlamaya devam eden LGBTİ+’lara polis gaz bombası ve plastik mermilerle saldırdı. Cihangir’de kitle dağıldıktan sonra saldırılar son buldu ve yürüyüş tamamlanmış oldu.

Yıllardan beridir yasakları tanımayan, Taksim’in her yerini zapt eden LGBTİ+’ların öfkesi ve mücadelesi bu yıl da yasakları tanımadı ve LGBTİ+’lar, Taksim’in her yerinde sloganlar, şarkılar, ritmler ile varoluşlarını bir kez daha haykırdılar. Siyasi iktidar ve onun kolluk kuvvetleri ise, bir Onur Yürüyüşü’nde daha gökkuşağının tüm renklerinden ne kadar korktuğunu göstermiş, lubunyaların öfkesinin ve mücadelesinin engellenemeyeceğini görmüş oldu. Bizler haklarımızdan, hayatlarımızdan ve kazanımlarımızdan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Her şeyin Onur Yürüyüşü ile sınırlı olduğunu düşünen iktidara, 1 Temmuz’da da isyanımızın ne kadar büyük ve zapt edilemez olduğunu göstermek için saat 19:00’da İstanbul Sözleşmesi için Taksim-Tünel’de tüm itaatsizliğimizle buluşuyoruz!

Her yürüyüşümüz onur yürüyüşü!

Yorumlar kapalıdır.