Bel Karper grevi, TİS masasını kurdurdu!

Çorlu’da Bel Karper peynir fabrikasında devam eden grevin 156. gününde patron toplu iş sözleşmesi (TİS) masasına oturmayı kabul etti. Kararlılıkla süren mücadelenin sonucunda, Ankara’da Çalışma Bakanlığının arabuluculuğunda sendika ve fabrika yönetimi arasında yapılan toplantı sonrası, Bel Karper yönetimi Tekgıda-İş sendikasının sözleşme taslağı üzerinden TİS masasına oturmayı ve atılan işçilerin geri alınmasını kabul etti. Haber grev çadırında coşkuyla karşılandı. Ancak işçiler, toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar grevlerini sonlandırmayacak.

Bel Karper’de Tekgıda-İş’te örgütlenerek uzun süren bir hukuk mücadelesi sonrasında toplu sözleşme hakkını kazanan işçiler; bu haklarının patron tarafından yok sayılması, sendikadan istifaya direnen baş temsilcinin Kod-29’la işten atılması ve 12 işçinin ücretsiz izne çıkarılması üzerine greve çıkmışlardı. Grev esnasında grev kırıcılığı ile kararlı bir şekilde mücadele edildi. Jandarma ve kaymakamlığın bütün engellemelerine, işçilere ceza yazma tehditlerine, patronun grev kırıcılığı girişimlerine rağmen grevci işçilerde en ufak bir geri adım olmadı. En son Tekirdağ Valisine taleplerini dile getirmek isterken yaka paça gözaltına alındılar. Bütün bu zorluklara rağmen kararlılıkla grevlerine devam eden işçilerin TİS zaferi, bütün işçi sınıfına moral oldu.

Bel Karper işçilerinin bu grevi işçi sınıfının en önemli silahı olan şalter indirmenin gücünü göstermesinin yanında, sendikaların işçilerin arkasında durması halinde işçilerin mücadeleden geri durmayacaklarını da göstermiş oldu. Her türlü engellemelere rağmen bir arada duran işçilerin bu zaferi işçi sınıfına yol gösterici olacaktır. Patronların sendikasız, hukuksuz çalışma düzenine karşı bu zafer kararlı bir mücadelenin ürünü oldu. Ekonomik kriz ve pandemi ile birlikte işçi sınıfı üzerindeki sömürü ve işsizlik baskısı artarken, işçi sınıfının mücadelesi de artmakta, her kazanılan grev ve direniş sınıfın birliği ve mücadelesi için bir yapıtaşı görevi görmektedir. Bu bağlamda Bel Karper grevinin kazanım ile sonuçlanması, halihazırda devam eden grev ve direnişler için yol gösterici ve moral verici olacak!

Yorumlar kapalıdır.