İspanya: Cádiz grevinden metal işçisi Diego Rodríguez’le söyleşi

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in (İUB-DE) İspanyol Devleti seksiyonu olan Enternasyonalist Mücadele’nin (Lucha Internacionalista-LI), Cádiz’de süren grevin öncü işçilerinden biriyle 23-24 Kasım’da gerçekleştirdiği söyleşiyi aşağıda okuyucularımızla paylaşıyoruz. Söyleşi, Cádiz Körfezi Metal Koordinatörü (CTM) üyesi ve metal işçisi Diego Rodríguez ile yapılmıştır.

Enternasyonalist Mücadele (LI): Çatışma şu anda ne durumda? Baskılar sizi nasıl etkiledi?

Diego Rodríguez: Bütün işçileri kapsayan bir konsey toplantısı bile yapılmadan anlaşma imzalandığında bir miktar cesaretimiz kırıldı (bu, zaten ortaklaşa bir şekilde ve sürekli olarak kınadığımız bir durum). Ancak şimdi hem işçilerde hem de kasabanın geri kalanında, daha önce hissedilmemiş olan genel bir sınıf gururu var. Bu çatışma, “öncesi” ve “sonrası” olarak hayatımızı ikiye ayıracaktır, ki ayırdı bile. Baskılar ise çatışmayı ve dayanışmayı körükledi. Polis bir arkadaşımızı dövdü, bu hepimizin canını yaktı. Anlaşmazlığın ulusal/küresel yansımalarında da aynısı oldu. Bir işçi sınıfı mahallesini yok eden bir tank görüntüsü, bir savaş görüntüsüdür. Biz savaştayız ve sınıfımız kendi pozisyonunu almaya başlıyor.

Diego Rodríguez

LI: Nasıl örgütleniyorsunuz?

DR: Örgütlenme, mevcut çatışmanın ve son yılların alternatif sendikacılığının bekletilmiş konusuydu ve öyle olmaya da devam etmektedir. Örgütlenmeyi geliştirmek ve bilinci derinleştirmeye devam etmek iki temel nokta. Talepleri fabrikalardan (işçi hapishaneleri) alıp mahallelere götürmek (gücümüz) burada esastır.

LI: Vatandaşın desteği ne durumda?

DR: Etkileyici. 1980’lerin tersanelerinin ruhu yeniden dirildi. Burada bir farkındalık mevcut ve bu farkındalık ekildiğinde biçilebilir. Bu günlerde Cádiz’de işçi sınıfının ihtiyaç duyduğu bir ruh yaratıldı. Bu, metal işçilerinin yeni 15M hareketidir.*

LI: Büyük sendika konfederasyonları CCOO ve UGT’nin ihaneti sonrasında anlaşmanın imzalanmasıyla mücadelenin devamını nasıl görüyorsunuz?

DR: CCOO ve UGT ihanet SİGORTASINI ödeyecek. Onlara bunu ödeteceğiz. Daha önce bahsettiğim ve her zaman yaptığımız şey olan mahallelerde sendikacılık ile işçi önderliğini, ancak şimdi, daha fazla örgütlenme ve bize bu kadar dayanışma vermekte olan güçle birlikte hayata geçirebiliyoruz.

LI: Biz LI olarak ne yapabiliriz?

DR: Bunu zaten yapıyorsunuz, halihazırda yapmaktasınız ve bence biz de zaten yapıyoruz: Gözardı edilmeyecek olan semtlerimizden, unvanların olmadığı bir İşçi Sınıfı dünyasını inşa etmek.

Belki de örgütsel konularda çok şey öğrenmemiz gerekiyor. Anlaşmazlığın ve Körfez’deki durumun dışından bir görüş (ki siz bu konuda zaten bilgi edinmeye başladınız) yararlı oluyor. Buradaki kadın yoldaşınızın, ona verdiğimiz bilgilerden yola çıkarak sektörümüzün bazı sorularına dönük gerçekleştirdiği analizler etkileyiciydi. Orta vadede diğer gruplarla ve özellikle de sizinle bir araya gelme fikri son derece ilgi çekici. Bu olasılık hem kendi içinde, hem de ayrıca sınıfımız ile onun düşmanları bağlamında çok ilgi çekici. Çünkü birlikte çalıştığımızı gördüklerinde çok korkuyorlar. Belirtilen fikirleri kesinleştirmemiz gerekecek, elbette siz bu fikirleri sundunuz ve biz de bazılarını tartıştık ve üzerinde çalıştık.

*15M, İspanya’da 2011-2012 senelerinde patlak vermiş olan kemer sıkma karşıtı büyük halk seferberliğine verilen isimdir. Diğer adı Öfkeliler Hareketi’dir.

***

Editörün önerisi:

İspanya: “Cádiz’deki süresiz metal grevinin yanındayız, bir adım geri atmak yok”

Yorumlar kapalıdır.