Metal sektöründe grev sesleri
MESS ile metal sektöründe örgütlü sendikalar arasında geçen ve 130 bin metal işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde henüz anlaşma sağlanamadı.
12 Ekim tarihinde başlayan görüşmelerde sendikalar yaklaşık yüzde 30 zam talebiyle masaya oturmuştu. Sendikaların hazırladıkları taslaklarda istedikleri zam oranı, ülke ekonomisinde yaşanan son gelişmelerle birlikte daha görüşmeler sırasında enflasyon karşısında eridi. Taslakların revize edilmesine dair yoğun talebe rağmen sendikaların şimdilik öyle bir planı yok gibi gözüküyor. Türk Metal yaptığı mitinglerde talep edilen zam oranı verilse dahi yoksulluk sınırının altında kalacak ücretlerin istendiği taslak için “bu taslak bizim onurumuz” derken, Birleşik Metal-İş (BMİS) ise gündemlerinde şimdilik taslağın revize edilmesi olmadığını söyledi.
MESS ise pandemi döneminde kazandıkları yüksek kârlara rağmen ve bu karları kazanmalarını sağlayan, sağlığı hiçe sayılarak pandemi döneminde dahi çalıştırılan işçilere yüzde 12 zam teklifi sundu. Kabul edilmeyen zam teklifi sonrası Arçelik, Tofaş, Çelik Halat, Ford Otosan, Ototrim gibi birçok metal fabrikasında eylemler yapılmaya başlandı ve eylemlilikler hâlâ devam etmekte.
BMİS örgütlü olduğu fabrikalarda Pazartesi ve Cuma günleri yürüyüşler düzenleme ve her vardiyada 1 saat iş durdurma eylemleri yaparken; Türk Metal; İzmir, Manisa, Bursa, Eskişehir, Tekirdağ ve Gebze’de mitingler düzenledi. Eylemlilikler sonucu MESS en son masaya yüzde 17 zam teklifiyle gelse de sendikalar bu teklifi kabul etmediler. Türk Metal grev kararı aldığını ilan etti. Ancak grevin tarihi henüz net değil. Tarihin 2 Ocak Kocaeli Mitingi’nde duyurulması bekleniyor.
Patron sendikasının oldukça düşük zam teklifine karşı yapılacak grevin gerçekten başarıya ulaşması için sendikalar bir araya gelmeli ve greve tüm işçiler birlikte çıkmalıdır. İşçilerin birleşik mücadelesi ile sadece sendikaların istedikleri düşük zam talebi değil, insanca yaşayacak ücretler kazanılabilir. Bu amaçla sendikaların bir araya gelerek ve mevcut taslakları rafa kaldırarak, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik gelişmeleri göz önüne alan ve işçilerin taleplerini barındıran yeni bir taslak hazırlamaları ve çıkılacak grevde patronlardan bu talepleri istemeleri gerekiyor.
Yorumlar kapalıdır.