Şili: “Kast’ın yenilgisi ilk adımdı; sıra taleplerimiz için bu yenilgiden yararlanmakta”

Aşağıda okuyucularımızla İUB-DE’nin Şili seksiyonu MST’nin (Sosyalist İşçi Hareketi), Gabriel Boric’in seçim zaferi üzerine yayımladığı deklarasyonu paylaşıyoruz.

***

Oldukça derin bir kutuplaşmanın yaşandığı seçim sürecinin ardından, sürpriz bir şekilde Gabriel Boric %56’ya karşı %44 gibi üstün bir farkla, Pinochet taraftarı Kast karşısında zafer elde etti. Anketlerin ufak farklarla rakip adayları baş başa gösterdiği ve bir beraberlik öngördüğü seçimlerin böylesine sonuçlanmış olması, seçimlere katılımın, ancak özellikle de işçi sınıfı bölgeleri ile yoksul halk semtlerinden katılımın büyük oranda artmasının bir sonucu.

Pazar akşamı, Pinochet taraftarı Kast’ın yenilgisini kutlamak adına bir milyon insan sokaklara döküldü (bu sayı Şili polisi tarafından dile getirildiği için, sokaklara çıkan insanların daha fazla olduğunu düşünebiliriz). Bu, Kast’ı yenilgiye uğratan seçim seferberliğinin açık bir örneğiydi. Bu seferberlik 2019’daki halk ayaklanması ile başlamıştı. MST (Sosyalist İşçi Hareketi) olarak kampanyamız sırasında belirttiğimiz üzere:

“Şu an temel görevin Pinochet taraftarı Kast’ın yenilgisi olduğunu biliyoruz. Halk ile işçi sınıfı üzerinde acımasız bir zulüm uygulayacağının sözünü veren bir diktatörlük savunucusuna hükümeti terk edemeyiz. Kast’ın cinsel yönelimlere ve kadınlara yönelik nefret söylemleri, sosyal ve sendikal hakların parçalanmasını öngören aşırı gerici hükümet programı bizi kayıtsız bırakamaz. Bu ve benzeri birçok nedenden ötürü, Kast’a karşı Boric’e oy çağrısı yapmaya karar verdik. Ancak bununla birlikte, Geniş Cephe (FA) ve Komünist Parti’nin bu adayının bir sonraki hükümetine dönük olarak herhangi bir beklentiye sahip olunmamasını söylüyoruz çünkü Boric’in programı ve açıklamaları, biz işçilerin en yakıcı taleplerini çözmekten uzaktır.”

Aşırı sağa karşı alınan zafer ve 19 Aralık Pazar akşamı gerçekleşen devasa seferberlik, mücadeleye devam etmemiz noktasında bizi güçlendiren bir zaferdir. Boric’in geçmişi, programı ve açıklamaları, onun halkın taleplerini yerine getirmeyeceğini, aksine iktidardaki eski partilerle, özellikle de PS (Sosyalist Parti) ve Hıristiyan Demokratlarla anlaşacağını, hatta büyük Şili kapitalistlerinin ve emperyalizmin çıkarlarına dayalı ittifaklar oluşturacağını gösteriyor.

MST olarak dile getirdiğimiz üzere:

“Toplumsal eşitsizliğe ve baskılara karşı, demokratik ve sosyal hakların yokluğuna karşı tek yol, sendikalarda ve toplumsal halk örgütlenmelerinde, bütün diğer mücadeleler ile koordinasyon ve dayanışma içinde kendimizi örgütlemeyi sürdürmemizdir. Kast’ı yenilgiye uğratmak ilk adımdır; ancak ikinci adım Ekim ayındaki ayaklanmamızda dile getirdiğimiz meşru ve acil taleplerimizi ilerletmek için bu zaferden yararlanmak olacaktır. İşte bu nedenle, ülkenin farklı bölgelerinden yoldaşlar olarak, haklarımız ve belirleyici dönüşümler için mücadeleye devam etmek şeklindeki yakıcı göreve cevap verebilen aşağıdan bir yeni siyasi hareket inşa edilebilmesi için güçlerimizi birleştiriyoruz.”

Yorumlar kapalıdır.