Putin ve Rusya’nın yürüttüğü işgale hayır! Ukrayna halkının direnişini destekleyelim!

Aşağıda okuyucularımızla İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in (İUB-DE) Uluslararası Yürütme Komitesi’nin 26 Şubat tarihinde kaleme aldığı Ukrayna’nın Rusya tarafından işgaliyle ilgili karar metnini okuyucularımızla paylaşıyoruz.

***

1. Rus emperyalizminin Ukrayna’yı işgali 25 Şubat’tan bu yana sürüyor. Elinizdeki karar metninin onaylandığı sıralarda, başkent Kiev ve diğer şehirlerdeki çatışmalar devam ediyordu. Vladimir Putin, Ukrayna ordusunu hükümete karşı darbe yapmaya çağırdı ancak şu ana kadar bu gerçekleşmiş değil. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri beklenenden daha büyük bir direniş sergiliyor. Anlaşıldığı kadarıyla sivillerden de silahlanıp işgale karşı direnen kesimler var. Askeri üstünlüğü nedeniyle Rusya’nın Kiev ve Ukrayna’da kontrolü ele geçirmesi mümkün. Fakat şimdiye kadar Rusya bu hedeflerine ulaşamadı ve Kiev’in sivil nüfusuna yönelik canice füze bombardımanına rağmen direniş devam ediyor.

2. İUB-DE olarak biz, söz konusu işgali reddetme politikamızı sürdürüyor ve emperyalist saldırgana karşı Ukrayna halkının yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. Enternasyonalist sosyalistler olarak bizler savaş anında tarafsız olamayız. İşgalcinin askeri planda yenilmesi için Ukrayna halkının direnişini destekliyoruz. Ancak bunu Volodimir Zelenski’nin kapitalist hükümetine en ufak bir siyasi destek vermeden, onun siyasi-askeri liderliğine asla güvenmeden yapıyoruz. Biz işçi sınıfının, Ukrayna halkının ve örgütlerinin silahlanmasını savunuyoruz.

3. Şu an Ukrayna’da emperyalistler arası bir savaş yok. Şu ana kadar NATO veya ABD askeri güçlerinin herhangi bir müdahalesi söz konusu değil. Aksine Biden ve NATO, askeri müdahale niyetlerinin olmadığını yineliyor. Aslen Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlara odaklanıyorlar. Öyle ki, Ukrayna başkanı Zelenski “Bizi yalnız bıraktılar” şeklinde bir serzenişte bulundu. Bu da, fiiliyatta işgalin sürmesine izin verdikleri ve Putin’in kabul edilemez eyleminin suç ortakları haline düştükleri anlamına geliyor. Hatta öyle ki, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve ABD hükümeti, Zelenski’nin ülkeyi terk etmesi için kendisine “yardım” teklif etti. Bu da aslında bir teslim olma çağrısına denk geliyordu.

4. Bu nedenle, Putin’in işgaline karşı sesini yükseltmeyi reddeden veya kendilerini tarafsız ilan eden dünya solunun çeşitli geniş kesimlerinden ve kimi anti-kapitalist sol çevrelerden ayrışıyoruz. Reformist sol kesimler, ayrıca Çin, Küba, Nikaragua veya Venezuela gibi sözde anti-emperyalist ve sosyalist ülkeler, Rus işgalini ve Putin’i, ABD karşısında bir tür “mağdur” veya “anti-emperyalist” savaşçı olduğu iddiasıyla destekliyor. Bu hatalı bir tutum. Putin baskı uygulayarak, petrol ve gaz oligarklarından oluşan bir mafyanın da desteğiyle, Rusya’da kapitalist ve emperyalist bir rejimi yönetiyor. ABD ve Avrupa emperyalizmiyle arasındaki çatışma, tamamen Ukrayna üzerinde siyasi ve ekonomik kontrol mücadelesinden ibaret. Bu çatışmayı da lanetliyoruz.  

5. Bizim Ukrayna halkıyla dayanışma çağrımızın Biden, Macron veya Boris Johnson’un işgale “karşı” duruşu ile hiçbir ilgisi yok. Onlar Ukrayna’ya yönelik emperyalist egemenlik planlarını uygulamak için fırsat arıyorlar. Bu nedenle, İUB-DE olarak, gerek Rus emperyalizmi, gerek Kuzey Amerika, Avrupa ve NATO emperyalizmi tarafından gerçekleştirilen, Ukrayna’ya yönelik tüm emperyalist müdahaleleri reddediyoruz.

6. Bizler, 1917 sosyalist devriminden sonra Lenin ve Troçki tarafından önerildiği ve hayata geçirildiği şekliyle, Ukrayna halkının özgürce kendi kaderini tayin etmesinden yanayız. Ukrayna ancak bir işçi sınıfı ve halk hükümetinin yönetiminde ve Sosyalist Ukrayna haline gelerek gerçek bağımsızlığına kavuşabilir.

7. İUB-DE olarak dünya halklarına işgali reddetme ve Ukrayna halkının direnişini destekleme yönünde çağrıda bulunmaya devam ediyoruz. Dünyanın belli başlı başkentlerinde binlerce kişi Putin ve Rusya’nın yürüttüğü işgali reddetmek için sokaklara döküldü. Protestocular meydanlara ve Rus büyükelçiliklerinin önüne akın etti. Özellikle de Rusya’nın Moskova ve St. Petersburg kentlerinde polisin binlerce eylemciyi gözaltına aldığı eylemler öne çıktı. 664 Rus bilim insanı “Rusya’nın savaş eylemlerini” protesto etti ve derhal durdurulmasını istedi. Bu inisiyatifin başını, Rus Bilimler Akademisi üyeleri ve 2010 Nobel Fizik Ödülü sahibi Konstantin Novosiolov çekiyor. Gürcistan’da büyük yürüyüşler düzenlendi. Barselona, ​​​​Madrid, Paris, Londra, Lizbon, Roma, Budapeşte, Berlin, İstanbul, New York, Mexico City, Buenos Aires, Santiago de Chile, Brezilya şehirlerinde ve Latin Amerika’nın geri kalanında eylemler ve yürüyüşler gerçekleşti.

8. Ukrayna halkıyla uluslararası dayanışmayı sürdürmeliyiz. İşgale, bombardımana hayır! Rus birlikleri Ukrayna’dan dışarı! Hükümetler Rusya ile ilişkilerini kessin! Ukrayna halkının direnişi zafer kazanmalı! İster Rusya’dan, ister NATO, ABD veya AB’den gelsin, Ukrayna’daki tüm emperyalist müdahalelere hayır!

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) Uluslararası Yürütme Komitesi

26 Şubat 2022

***

Editörün önerdikleri:

Yorumlar kapalıdır.