Silivri Cezaevi’ndeki işkence iddiaları soruşturulmalı, sorumlular yargılanmalıdır!

İstanbul Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 60 gardiyanın baskı ve işkence uygulamaları sonucu altı tutukludan ikisinin yaşamını yitirdiği, altısının da intihara sürüklendiği ifade edilmekte. İşkencenin ardından intihara sürüklendiği ifade edilen tutuklulara dair herhangi bir bilgiye ulaşılamazken, Halil Kasal adlı tutuklunun ise yoğun bakımda olduğu öğrenildi.

İlk olarak 6 Nisan’da sayım esnasında mahpusların darp edildikleri, ardından sistematik olarak işkenceye maruz kaldıkları ve intihara zorlandıklarına dönük iddialar kamuoyuna yansımıştı. İddiaya göre bu baskılar sonucunda bazı mahkûmlar intihar etti. Haklarında gerçeğe aykırı tutanak tutulan, doktora götürüldüklerinde darp olmadığına dair yalan beyana zorlanan mahkûmlardan sekizi hastaneye kaldırıldıktan sonra Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü açıklama yapmış ve işkence iddialarını yalanlamıştı. Oysa hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz’ın ölüm raporunda “kalp durması” yazmasına karşın, hayatını kaybeden yakını Yılmaz’ın korkunç bir işkenceye maruz kaldığını doğruluyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından yapılan açıklamaya göre, bir mahpus, ailesine; telefonu zorlukla ettiğini, kesilirse bir daha edemeyeceğini ve görüşmesinin kayıt altına alınmasını istediğini belirtmekte ve darp edildiklerini, “yumuşak odaya” atılarak sürekli işkenceye maruz kaldıklarını ve toplu intihara zorlandıklarını belirtiyor. Ailelerin aktarımına göre, mahkûmlar insani olmayan koşullarda tutulduklarını, bu zulme karşı kendilerini öldürecek duruma geldiklerini ifade ediyor. Ancak cezaevine giden aileler yakınlarından haber alamadıkları gibi, gardiyanların hakaretlerine uğrayarak geri gönderiliyorlar.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin boyutu can alıcı bir noktaya varmış, baskı ve fiziksel şiddet sistematik bir hal almıştır. Yaşanan hak ihlalleri ve işkence uygulamaları rejimin antidemokratik ve baskıcı karakterinin bir sonucu olup, can kayıplarının asıl sorumlusu Adalet Bakanlığı ve onun dolayımında iktidarın kendisidir. Silivri’den gelen ölüm/işkence iddiaları etkin bir şekilde soruşturulmalı, sorumlular derhal görevlerinden alınmalı ve yargılanmalıdır. İşkence ve kötü muamele durdurulmalı, cezaevlerindeki yaşam koşulları iyileştirilmelidir.

Yorumlar kapalıdır.