Deprem bölgesinde asbest bir kez daha raporlandı

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 2-3 Eylül tarihlerinde Hatay’a yaptığı ziyarette aldığı 45 numunenin analiz edilmesi sonucunda 16 numunede asbest bulunduğunu belgeleyen raporunu 20 Eylül Çarşamba günü şube binasında gerçekleştirdiği bir basın açıklaması ile yayımladı.

Basın açıklamasından önce nasıl bir metot uygulayarak numune aldıklarını anlatan ÇMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu üyesi Utku Fırat özellikle asbest için alınan numunelerin düzenli bir izleme yapılarak alınmadığını, kısıtlı zaman içerisinde raporda belirlenen kriterlerle alınan 45 toz ve katı numunenin 16’sında asbest bulunmasının son derecede olumsuz bir duruma işaret ettiğini ve düzenli izleme yapılması halinde sorunun daha da ciddi olduğunun anlaşılacağını belirtti.

Fırat “28-29-30 Ağustos tarihlerinde bölgeye düşen yoğun yağışın aldığımız numunelerdeki asbest oranını azaltması beklenirdi. Ancak Adana’da yıkadığımız aracımızdan Hatay’a ulaştığımızda aldığımız toz numuneleri ve dönüş yolunda aracın farklı bir noktasından aldığımız toz numunelerinde dahi asbest ile karşılaşıldı. Yani asbest Hatay’dan Adana’ya araçların üzerindeki tozla bile taşınabiliyor. Hafriyat alanlarından aldığımız katı numunelerin dışında Samandağ ve Serinyol’daki çadırların ve çiçek ve ağaç yapraklarının üzerinden aldığımız toz numunelerinde de asbest ile karşılaştık. Bu durum bölgede ciddi bir asbest maruziyetinin söz konusu olduğunu anlatıyor,” diyerek sonlandırdığı konuşmasının ardından basın açıklamasını okuyup basının sorularını aldı.

ÇMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Akan Çelik ise asbestin solunması halinde akciğer kanserine sebep olduğunu, yasaklanan bir madde olmasına rağmen eski yapı stoğunda bulunduğuna dikkat çekti. Yapıların yıkılması haline havaya karışabilen asbeste karşı ise deprem bölgesinde bugüne değin neredeyse hiçbir tedbirin alınmamış olduğunu belirtti.

Salonda dönemin Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Binpınar’ın “Çalışma Bakanlığı ile birlikte yaptığımız çalışmalarda havada asbest bulunmadığını tespit ettik. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız rahat olsun, asbest konusunda çok dikkatli çalışıyoruz,” sözü anımsatılınca Utku Fırat, asbest maruziyetinin ciddi bir boyutta olduğunu ve alınabilecek en acil tedbirler arasında özellikle hafriyat atıklarını toplayan işçiler olmak üzere herkesin uygun maskeler kullanması gerektiğini bir kez daha ifade etti. Bunun yanı sıra hafriyat depolama alanlarına yakın bölgelerde hiçbir koşul altında çadır ve konteyner kent yapılmaması gerektiğini vurgularken “Maalesef ki tarım arazileri, su kaynakları ve yerleşim yerlerine çok yakın olan bölgelerde de hafriyat alanları varlığını sürdürmektedir,” dedi.

Basın açıklamasının tam metnine ve ilgili rapora aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://cmo.org.tr/teknik-incileme-raporu-deprem-sonrasi-insaat-ve-yikinti-atiklarinda-asbestin-incelenmesi-hatay-oernegi-202309201008

Yorumlar kapalıdır.