Sınır ötesi operasyonlara son! Çözümün anahtarı siyasal demokraside ve demokratik hakların tanınmasındadır!

5 Ekim günü TSK tarafından Suriye’de Rojava bölgesine geniş çaplı hava saldırısı düzenlendi. Ankara saldırısıyla ilişkilendirilerek başlatılan bu operasyon, Dışişleri Bakanı’nın yaptığı, “PKK/YPG’ye ait bütün altyapı, üstyapı tesisleri, enerji tesisleri bundan sonra güvenlik güçlerimizin, silahlı kuvvetlerimizin, istihbarat unsurlarımızın topyekün meşru hedefidir” açıklamasıyla başladı. 

Dış politikanın iç politikanın bir devamı olduğunu biliyoruz. Bu operasyonun asıl hedefi yurt içinde yerel seçimler öncesi kayyum rejimini güçlendirmek, muhalefete dönük baskı politikalarının meşrulaştırarak artırmak ve Kürt siyasal hareketini inkâr ve baskı politikalarıyla terörize etmektir. Siyasal çözümü dışlayan, siyasal demokrasiyi gündemine almayan ve tüm demokratik kanalları kapatan bu politikanın karşısındayız. 

Öte yandan dış politikada İsrail, Mısır ve Suriye rejimiyle ilişkilerin güçlendirilmeye çalışıldığı bir dönemde yapılan bu operasyon sırasında, TSK’ya ait bir SİHA’nın ABD tarafından düşürülmesi, hükümetin dış politikadaki kırılgan konumunu bir kez daha ortaya koydu. Özellikle petrol tesislerinin, nakil noktalarının ve enerji tesislerinin hedef alınmasına izin verilmeyeceği ABD tarafından açıkça belirtildi.

İDP olarak savaş politikalarının, ekonomik krizle boğuşan Kürt ve Türk emekçilerine hiçbir fayda sağlamadığı gibi sermayenin saldırılarına karşı işçi sınıfının birliğine de ket vurduğunu belirtiyoruz. Demokratik hakların ve taleplerin açıkça tartışılıp tanındığı bir zemin yaratılmadan çözüm olanaksızdır. Siyasal demokrasinin hiçe sayıldığı, siyasal örgütlenme ve protesto haklarının engellendiği bir ortamda ne Kürt ne de Türk emekçileri özgür olabilir. Kürt siyasal hareketine dönük baskı politikalarına son verilmeli. Keyfi gözaltı uygulamaları son bulmalı, tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılmalıdır. Çözüm, demokratik hakların köklü bir şekilde tesis edilmesinde, diyoruz.  

Demokratik alanın güçlendirilmesi için sınıf siyasetinin merkeze alınması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Tüm bunlar için emekçi halkların kardeşliği ve ortak mücadelesi ve birliği gerekmektedir.

Yorumlar kapalıdır.