Hindistan’da çiftçiler sözünü tutmayan Modi hükümetine karşı ayaklandı

Hindistan’da çiftçiler, 2021 yılında tarım reformunun iptal edilmesinin ardından Modi hükümetinin verdiği sözleri tutmaması üzerine tekrar protestolara başladı. 2021 yılında pazar ve fiyat kontrolünü yıkmayı, devlet denetimi ve desteğini ortadan kaldırmayı ve çiftçileri topraksızlaştırmayı amaçlayan reform karşısında başka sektörlerin de destek verdiği en uzun soluklu çiftçi ayaklanmalarından biri gerçekleşmişti. On üç ay süren bu büyük ayaklanma hükümete geri adım attırmıştı ve yasa geri çekilmişti. Ancak çiftçiler bununla yetinmemiş; tüm ekinler için asgari destek fiyatının yasal olarak garanti altına alınmasını ve protestolara katılan çiftçiler hakkında açılan davaların düşürülmesini talep etmişlerdi. Modi hükümetinin sözünü tutmaması üzerine 13 Şubat günü çiftçiler tekrar ayaklandılar; traktörlerle, kamyonlarla ve yürüyerek yola çıktılar. Çiftçiler ayrıca borçlarının silinmesini, gelir garantisi, emeklilik maaşı ve 2021 protestolarında katledilenler için adalet de talep ediyor.

Hükümet, Haryana ve Pencap sınırında toplanan çiftçilere polis, asker ve paramiliter güçleriyle ağır şekilde saldırıyor. Haryana’daki polis saldırısında 24 yaşında bir çiftçi hayatını kaybetti, onlarca da yaralı var. Çiftçilerin başkent Yeni Delhi’ye girişini engellemek için eyalet sınırlarına barikatlar ve dikenli teller yerleştirildi ve toplanma yasağı getiren Ceza Kanunu Madde 144’ü uygulamaya kondu. Yaklaşan seçimlerin öncesinde yeni bir seferberlikten çekinen hükümet, ayaklanmayı sönümlemek için bakliyat, pamuk ve mısır için asgari destek fiyatı ve beş yıllık satın alma anlaşması teklif etti. Tüm ekinler için yasal garanti isteyen çiftçiler ise bu geçici çözümü reddederek tüm talepleriyle protestoları ve Yeni Delhi’ye yürüyüşü sürdürmeye karar verdi.

Asgari destek fiyatı, çiftçinin korunması için merkezi hükümet tarafından belirlenen asgari fiyat güvencesi anlamına geliyor ve çiftçiyi piyasadaki dalgalanmalarına karşı koruma işlevi görüyor. 1960’lı yıllarda başlayan uygulama şu anda sadece buğday ve pirinç için geçerli. İklim krizinin aşırı sıcaklık ve artan kuraklık gibi etkilerinin yanı sıra artan yakıt ve gübre fiyatlarıyla karşı karşıya olan çiftçiler, Modi hükümetinin burjuvazinin çıkarına olan uygulamalarıyla daha da ağır koşullara mahkûm ediliyor. En zengin yüzde 1’in ülke servetinin yüzde 40’tan fazlasına sahip olduğu Hindistan nüfusunun neredeyse üçte ikisi tarımla geçinmekte. Çiftçi ayaklanması, ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan tarım emekçileri için insan onuruna yaraşır bir yaşam mücadelesi demek.

Yorumlar kapalıdır.