Emekliye 3 bin lira bayram harçlığının anlamı: Hak değil muhtaçlık politikası!

Bilindiği üzere emekliye ikramiye ödemesi ilk olarak 2018 yılında 1000 lira olarak başladı. İki dini bayramda toplamda 2 bin lira veriliyordu. Başlama nedeni Kılıçdaroğu’nun ilk kez 2015 yılında dile getirdiği “Sözüm söz, ilk Ramazan Bayramı’nda, Kurban Bayramı’nda emekliye birer maaş ikramiyeyi vereceğim” talebiydi. Yerine getiren Kılıçdaroğlu değil seçimleri kazanan Erdoğan oldu.

Oldu ama Erdoğan’ın nedeni ikramiye talebini doğru bulması ya da benimsemesi değildi. Yıllar içinde maaşları asgari ücretin de altına düşen emeklilerin Kılıçdaroğlu’nun dile getirdiği talebe ilgisiydi. Seçimi kaybetme korkusuyla Erdoğan bir bakıma emekliye ikramiye ödemeye mecbur kaldı. Tabii Erdoğan Kılıçdaroğlu’nun dile getirdiği birer maaş ikramiye yerine 1000 lira verdi. 2018’de asgari ücret 1603 liraydı. 1000 lira ikramiye asgari ücretin yüzde 62’sine denk geliyordu.

Erdoğan emekliye ikramiye ödemeye mecbur kaldı ama aradan geçen altı yılda 1000 lira ancak 2 bin liraya yükselebildi. Çünkü Erdoğan’ın iktidarı hak değil muhtaçlık üzerine kurulu. Erdoğan’ın son müjdesi, 2 bin lira olan emekli ikramiyesini 3 bin liraya çıkarmak oldu. Oysa ilk ödenmeye başlandığında asgari ücretin yüzde 62’sine denk gelen ikramiye 2018’deki değere göre en az 10 bin 540 lira olmalıydı. Kılıçdaroğlu’nun ilk talebi referans alınırsa asgari ücrete denk olup 17 bin lira ödenmeliydi.

Kısacası Erdoğan seçimi kaybetme korkusuyla mecbur kalıp uygulamaya soktuğu emekliye ikramiye ödemesini altı yıl içinde harçlık haline getirdi. 3 bin lira bugün asgari ücretin sadece yüzde 17,5’ine denk gelmekte. Bir bakıma emekliye ikramiyenin adı kaldı. Bugün 3 bin lira müjdesinin verilme nedeni de malum: 31 Mart yerel seçimleri! Erdoğan yine bir seçim öncesi, 2019’da kaybettiği İstanbul, Ankara gibi büyükşehirleri geri alabilmek için kesenin ağzını açmış gibi yapıyor. Komik olan ise 2024 yılını iktidarın emekli yılı ilan etmiş olması.

Emeklilerin ve tüm emekçilerin bu derece aşağılamaya ve onur kırıcı davranışa maruz kalması kuşkusuz gerçekten mücadeleci bir muhalefetin eksikliğinden kaynaklanıyor. En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesinde olmalı. Asgari ücret yoksulluk sınırının üzerine çıkmalı. Emekli ikramiyeleri asgari ücret seviyesinde ödenmeli.

Yorumlar kapalıdır.