Tekgıda-İş’ten, Perfetti’nin işten çıkardığı işyeri temsilcisi için basın açıklaması

Tekgıda-İş Sendikası, Perfetti Van Melle fabrikasında çalışan sendika işyeri temsilcisinin işten atılması üzerine 15 Şubat’ta fabrika önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya çok sayıda sendika ve sosyalist parti destek için katıldı.

Aralık 2023 tarihinde Perfetti’de çoğunluğun sağlanması ile yetkiyi alan Tekgıda-İş Sendikası’nın yetki tespitine patron itiraz etmişti. Sonrasında patron, sendikalı olan çalışanlara baskı uygulayarak onları yıldırmaya ve sendikadan istifaya zorladı. Sendikanın yetki alması üzerine fabrikada bulunan sendika temsilcisi çalışanı işten çıkardı. Düzenlenen basın açıklamasında konuşan sendika yetkilileri, işten çıkarılan çalışanın işe iadesi sağlanana dek fabrika kapısında direnişe başlayacaklarını söyledi. Bütün çalışanların sendikal haklarının tanınması ve işten atılan çalışanın işe geri alınması için mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini açıkladılar. Açıklamada ayrıca Erzincan’da altın madeninde siyanür havuzunun patlaması sonucu 9 işçinin toprak altında kalmasına karşı iş cinayetlerinin durdurulması ve gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulunuldu.

Sendikaya üye olmak işçinin en temel haklarından biridir. Sendikal hak engellenemez

Tekgıda-İş Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Köse’nin okuduğu basın açıklamasının tam metnini paylaşıyoruz:

“Sendikamız 2023 yılı Aralık ayında örgütlenmesini tamamlayarak Çalışma Bakanlığı’na yapmış olduğumuz başvuru ile 26 Aralık 2023 tarihinde çoğunluk yetki tespitini aldık. Geçersiz sebeplerle çoğunluk yetki tespitimize itiraz edildi, daha sonra işveren temsilcileri çalışan üyelerimiz üzerinde baskı uygulamaya başladı. 180 çalışanı hiçbir gerekçe göstermeden bir hafta ücretli izine çıkartarak yasal izin hakkı olanları izinlerinden düşerek, olmayanları ise eksi bakiye gösterip borçlandırarak baskılara başladı. Bunları yaparken de işveren temsilcileri ‘Kusura bakmayın, sendikayı tercih etmenizden böyle oldu’ diyerek çalışanlar üzerinde yıldırma politikası uygulamaya devam etti. Son olarak da 13 yıldır çalışan, çoğunluk yetki tespitimiz geldikten sonra gerek kanunlarımıza gerekse uluslararası sözleşmelere dayanarak işyeri temsilcisi olarak atamasını yaptığımız Ayhan Yaylalı arkadaşımızı sudan bahane sebeplerle haksız hukuksuz işten çıkartmıştır. Geçen hafta bu baskıları yapan yöneticiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Baskılara bir an önce son verin! Çalışanlarınız anayasal haklarını kullanmış ve Tekgıda-İş Sendikası’na üye olmuş, bakanlık da sendikaya toplu sözleşme yapma yetkisi vermiştir. Burada işverenin üzerine düşen görev çalışanların iradesine saygı duymaktır. Bu işin çözüm noktası toplu sözleşme görüşme masasıdır. Aksi bir tutum karşısında mücadele başarıya ulaşana kadar sadece fabrikalarınızın önünde değil aynı zamanda yasal haklarımızı kullanarak bu haklı mücadelemizi gerek ulusal gerekse uluslararası tüm alanlara taşıyacağız. Perfetti Van Melle yöneticilerinin bu haklı taleplerimizi duyacağına olan inancımızla beraber mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi de bir kez daha belirtmek istiyoruz.”

TEKGIDA-İŞ SENDİKASI

Yorumlar kapalıdır.