Gayrettepe’de iş cinayeti

Gün geçmiyor ki yeni bir iş cinayeti daha gerçekleşmesin. Türkiye, seçimleri arkasında bırakalı daha birkaç gün olmuşken, halk bir yandan iktidarın hukuksuzca el koymaya çalıştığı belediyeler için sokaklara dökülmüşken bir yandan da işçiler sermayenin kâr hırsı yüzünden iş cinayetlerine kurban gitmekte.

İstanbul Gayrettepe’de bulunan Masquerade adlı gece kulübünün ruhsatsız bir şekilde gerçekleştirdiği tadilatta çıkan yangında 29 işçi hayatını kaybetti. Tadilat yapılan mekânla ilgili o kadar çok yanlış var ki saymakla bitmez. İşçiler göz göre göre ölüme gönderilmişler.

Mekânın tek çıkışı olması, yangında oluşan dumanın içeride her yeri kaplamasına ve birçok işçinin dumandan zehirlenerek hayatını kaybetmesine sebep oldu. Sorulacak birçok soru geliyor insanın aklına. Mesela hiçbir belediye veya sorumlu kamu çalışanı burayı teftiş etmedi mi? Hiçbir kurumun haberi olmadan mı bu tadilata girişildi yoksa gerekli yerlerin ceplerine koyulan ücretler bu işin kolaylaştırılmasını mı sağladı? Bu işletmenin sahipleri içinde göz boyamalık bir yasal işlem süreci mi gerçekleşecek yoksa gerçekten hak edilen cezalar verilecek mi? Patronları koruyan bu düzen, 29 işçinin ölümüne sebep olan bu işyeri sahiplerini de bağrına basacak mı?

Cinayetin yaşandığı alandaki tek sorun çıkışlar değil gibi duruyor. İddia edilenlerin arasında alan genişliği sağlamak için kolonların kesildiği gibi meseleler de bulunuyor. Bu gece kulübü 2018 yılında yenileniyor, o gün bu ruhsatı veren kişiler bir kere bile gidip buranın gerçekten kurallara uygun yapıldığını teftiş ettiler mi yoksa yanında zarflarla gelen onay kâğıtlarını imzalamakla mı yetindiler? Bu mekânın ruhsat ve tadilat gibi birçok denetimini yapması gereken CHP’li Beşiktaş Belediyesi neden gerekli önlemleri almadı? Eğlence sektörünün neredeyse tamamında olan mafyalaşma buradaki cinayette de gün yüzüne çıkıyor.

Patronları koruyan bu düzen işçilerin ölümlerini birer sayıdan ibaret görüyor. İşçilerin hayatlarının patronların kârları uğruna kurban gitmemesi için işyerlerinde işçi denetiminin, sendikalı ve güvenceli çalışma koşullarının sağlanması gerektiğini her yerde, her fırsatta dile getirmeliyiz.

Yorumlar kapalıdır.