Yaz aylarının gelmesiyle tarımın yoğun olduğu kentlerde önemli miktarda mevsimlik işçi yoğunlaşması görünür oldu. Karadeniz’de fındık ve çay, Çukurova’da pamuk, Konya’da nohut derken ülkenin birçok yerinde üretilen gıdalar için mevsimlik işçi alımları hız kazandı.
Diğer bütün mesleklerde olduğu gibi mevsimlik işçilerde de cinsiyet ayrımı üzerinden verilen ücret farklılıkları görülüyor. Kadın işçilere erkek işçilere oranla yüzde 10 ile yüzde 20 arasında daha düşük ücretler ödeniyor. Tabii bu fark açıklanan oranlara göre; gerçek duruma baktığımızda aradaki fark daha da fazla açılıyor. Çalışma saatleri de olması gerekenin çok daha üzerinde, 12 saati bulabiliyor.
Bu sektörün en can alıcı noktalarından biri de neredeyse bütün çalışanların güvencesiz, sigortasız ve sendikasız bir şekilde çalışıyor olmaları. İşçiler yaşadıkları iş kazalarında karşılarında hiçbir muhatap bulamıyor ve tedavi olma yolunda da pek çok zorlukla karşılaşıyorlar.
Sektörde çalışan insanların büyük kısmını oluşturan Kürtler ve mülteciler çoğu zaman milliyetçilik üzerinden şiddete maruz kalıyor. Çalıştıkları yerlerden paraları verilmeden kovuluyor, emekleri sömürülüyor, kadın çalışanlar tacize uğruyor, ağır işlerin altına sokuluyorlar; yani aslında olabilecek bütün zorluk ve nefretle karşılaşıyorlar.
Çocuk işçi ölümlerinin önlenmesi için MESEM protokolü iptal edilsin
Mevsimlik çalışan insanların çoğunun çocukları da aileleriyle beraber çalışırlar. Patron için de önemli bir sömürü kaynağı olan çocuklar, karınlarını doyurmaya bile yetmeyecek ücretlere çalıştırılıyorlar.
Çocuk işçiliği neredeyse bütün sektörlerde ucuz işgücü olarak kullanılmakta. Devlet, sermayenin bu yönelimini pratikte eğitim sistemi ve çocukların çalışma zorunluluğu koşullarını oluşturarak desteklemekte. AKP iktidarında 1000’e yakın çocuk iş cinayetlerinde katledildi. Sorumluları ödül gibi cezalarla hayatlarına devam ettiler.
MESEM üzerinden halihazırda eğitimden uzaklaştırılıp küçük yaşlarda ağır işler üzerinden çocuk işçi haline getirilen gençler bir yandan da tarlalarda mevsimlik işçi olarak çalıştırılıyorlar. Yüz binlerce çocuk ekonomik durumlarının yetersizliği sebebiyle çalışmak mecburiyetinde bırakılıyor. Aileleri ile tarlalarda birçok işte çalışan çocukların karşılaştıkları zorlukların kapsamı çok geniş. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi de bu yaşananlar ile ilgili defalarca rapor hazırlayıp yayımladı.
Birçok çocuk işçi MESEM üzerinden düşük ücretlerle çalıştırıldıkları yerlerde iş cinayetlerine kurban gitti. Çocuk işçi çalıştırma yasağını MESEM üzerinden yasallaştıran iktidar haftanın 4 günü işçileri fabrikada kölelik koşullarında çalışmaya sevk etti. Çocuk işçiler iktidar kontrolü altında sömürülerek katledilmekteler.
Çocuk işçiliğinin yasaklanması ve MESEM protokolünün iptal edilmesi gerekmekte. İşyerlerinde çocuk işçiliği yasağının gerçekten uygulanması için işçilerin iş güvenliği tedbirleri gibi bunu da denetlemesi gerekir. Çocukların okula gitmeleri gereken yaşlarda işyerlerinde sömürülmelerini ve katledilmelerini ancak işyerlerinde işçi denetimi ile önleyebiliriz.
Yorumlar kapalıdır.