Tekstil – Parça başı çalışma sistemi çözüm değil!

Tekstil atölyelerinde çalışanlar bilirler. Parça başı çalışma sistemi 12 Haziran seçimlerinden sonra işyerlerimizde daha fazla uygulanmaya başlandı. Bu sisteme göre işçiler yemek ve yol masraflarını kendi ceplerinden karşılıyorlar ve sigortasız çalışmalarına rağmen tüm sosyal haklarından mahrum oluyorlar.

Aslında seçimlerden sonra hükümetin de desteklediği bu esnek çalışma koşullarının hayata geçmiş olması şaşırtıcı değil. Eskiden az da olsa birkaç işyerinde sigortalı çalışabiliyorduk. Ama bu yeni liberal saldırılar karşısında ve bu sistem içinde sigortalı çalışmak artık neredeyse hayal! Üstelik sigortalı çalışabilenlerin de tüm sosyal hakları kırpılmış oluyor.

(İşçi Cephesi okurları olarak) Biz birkaç arkadaş, atölyemizdeki bu sistemin bizi ne kadar sömürdüğünü tartıştık ve patronla bu konuyu konuşmaya karar verdik. İlk bakışta, yani insanca şartları bir kenara bırakınca, bu sistem de daha kârlı gözüküyoruz ama parça başına aldığımız paranın üçte ikisi patronun cebine gidiyor ve hiçbir güvencemiz yok. Patronun cevabı ise konuştuğu diğer atölye sahiplerinin de bu sisteme geçmiş olduğu ve bunun herkes için daha iyi olacağıydı. Patronların kendi çıkarları için örgütlü bir biçimde hayatlarımıza dair kararlar aldığını görüyoruz ve biz de bunun için, kendi hayatlarımız için örgütlü olarak mücadele etmeliyiz.

Biz kendi işyerimizde bir arada durarak parça başı sistemini değiştirdik ve biliyoruz ki, işçilerin bilinçli mücadelesi tüm sistemi değiştirecek tek güçtür.

Yorumlar kapalıdır.