Zam sonrasında asgari ücretli geçen yıldan daha fakir!

Aralık 2011 zammı ile net asgari ücret 658,95 TL’den 701,13 TL’ye çıkmış oldu. Temmuz 2012’de ise 739,79 TL’ye ulaşacak.

Yeter mi? Hayır! TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi)’deki geçen yılki değişim yüzde 10.45 olarak açıklandı. Yani asgari ücretlinin Ocak ayında aldığı maaşın değerinde, hayat pahalılığı karşısında 65 TL’lik bir düşüş söz konusu oldu. Sonuç olarak yapılan 42,17 TL’lik zam, asgari ücretlinin geçen yıl fiyat artışı karşısında kaybettiği payı dahi karşılayamıyor! Alınan zam fiyat artışları karşısında çoktan erimiş durumda. Dahası 2012 yılında gelecek zamlara karşı da hiçbir koruma söz konusu değil.

Asgari ücret üzerindeki tek kısıtlama zamlar karşısında erimeler değil. Brüt asgari ücret üzerinden yapılan toplam kesinti 178 TL iken, bu kesinti 2012 Temmuz ayında 200,71 TL’ye çıkmış olacak.

Her şey bir yana, açlık ve yoksulluk sınırının karşısında asgari ücret, insanca bir yaşam için hiç de umutlu bir düzeyde değil.

Gelir düzeyindeki kayıp asgari ücretin bir nebze üzerinde maaş alanlarımız için ise daha da vahim. Yeni vergi yükleri ve ürün zamları karşısında, krizden beri zamların yapılmaması artık neredeyse bir kural haline getirilmiş durumda.

Yapılan sadaka zamlar bize yetmiyor. Peki, patronların kopardıkları onlara yetiyor mu? Yine hayır. Ne diyorlardı, bölgesel asgari ücret ile maaşları daha da baskılamak mı? Açlık ve yoksulluk sınırının yanına bölgesel asgari ücreti koyduğumuzda daha vahim bir tablo ile mi karşılaşacağız?

Yorumlar kapalıdır.