ATV-Sabah grevinden “yüzsüzlere yüz”

ATV-Sabah grevinin 104. gününde grevci işçi arkadaşlara destek olmak ve süreç hakkında bilgi almak için grev alanı Balmumcu’daydık. Orada bulunan Ender Ergün bize grevin 104. gününü ve gelişmeleri şu şekilnde anlattı:

“Şu anda işe iade davalarımız devam ediyor. Greve çıktığımızda karşı taraf grevin yasal olmadığını iddia edip hakkımızda dava açmıştı, lehimize sonuçlandı. Bu sayede bir kez daha davamızın haklılığı kanıtlandı. ATV için grev yasal, Sabah için değil, diyorlardı. Şimdi direnişimiz yasal bir çerçevede gelişmeye devam ediyor. Kanunlu bir şekilde grevdeyiz ve işe iade davalarımız da devam ediyor. Biz bunu greve iade istemi olarak görüyoruz. Greve çıkma sebebimiz olan toplu sözleşme imzalama isteğimiz ise devam ediyor. Durumun zorluğu açık! Doğrular şu ki işveren ve mahkemeler beraber sendikasızlaştırma işini yürütüyor. Mahkemeler işleri uzattıkça uzatıyor.”

Mahkemeden işe iade kararı!

Şunu hemen belirtelim, biz tam bu yasal süreçlerden bahsederken Ender arkadaşa gelen iki telefonla mahkemeden işe iade kararları çıktığı haberini aldık. Haklı mücadelelerinin sonuçlarını almaya başladıkları için sevinen işçi arkadaşımızın sevincine ortak olduk. Yasal sürecin işçilerden yana işleyeceğinin önünü açan bu kararlar mücadelenin devamı için büyük önem taşıyordu.

Ender arkadaşımız 100. günün onun açısından önemini ise şu şekilde ifade etti:

” ‘Yüzsüzlere yüz’ sloganıyla gerçekleştirdiğimiz 100. Gün, direnişimiz açısından çok önemliydi. Ben her gün bu kapıdan geçip işine gidenleri ikiye ayırıyorum. Yüzünü eğerek girenler, yüzünü eğmeyerek girenler. Amacımız yüzsüzlere yüz vermekti. Basın açıklamasından sonra Taksim’de gerçekleşen yürüyüş çok hareketli geçti. Yaklaşık 2.500 kişi katıldı. Katılan sendikalar ve örgütler yaptığımız işin ne kadar kitlesel boyutlara ulaştığını gösterdi. Biz kısa metrajlı bir film düşünüyorduk, uzun metrajlı bir filme dönüştü. Dönüştükçe de büyüyor, genişliyor, birleştiriyor. Başka direnişlere en ufak bir katkımız bile olduysa ne güzel!

“Yörsan, Novamed gibi direnişler mahkemelerde geçti. Biz gittikçe yayılıyoruz. Bizi aşan bir duruma doğru gidiyoruz. Her geçen gün haklılığımızı pekiştiriyor olmak güzel bir şey. Eskiden işe yavaş yavaş gelirken, şimdi greve koşa koşa geliyoruz. Günler uzadıkça yaşama tutunuyoruz. Biz grevcilerin de katıldığı İşçi Filmleri Festivali’nde Emine Aslan ‘İtalya’da da olsa örgütlenilmeli’ demişti. Çok haklıydı. Örgütlü mücadelemiz sürüyor.

Devam ediyoruz…”

Yazan: Çiçek N. (31 Mayıs 2009)

Yorumlar kapalıdır.