Sinter Metal direnişinden kısa kısa…

3 Temmuz: Sinter Metal işçileriyle, direnişlerinin 200. gününü fabrika önünde şarkılar, türküler halaylar eşliğinde kutladık. İlk günlerde direnişe başlarken bugünleri hayal edemediklerini söyleyen işçiler, 200. günlerini geride bırakmanın coşkusuyla direnişe devam edeceklerini dile getirdiler.

8 Temmuz: Sinter Metal işçileri uzun süredir gerçekleştirmek istedikleri yürüyüşü hayata geçirdiler. İMES’in A Kapısından fabrikaları önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüdüler. Yürüyüşe çeşitli çevrelerden katılanlar oldu. Birleşik Metal-İş bayraklarıyla yapılan coşkulu yürüyüş, işçilere moral olmakla birlikte, davalarını da duyurmalarının bir aracı oldu. Yürüyüş esnasında işçiler direnişlerini anlatan broşürleri dağıttılar. Sinter direnişçileri bu yürüyüşü her 15 günde bir yapma kararı aldılar.

15 Temmuz: Sinter Metal işçilerinin işe iade davaları dışında bir de, patronun iş koluna itiraz davaları devam ediyordu. Gün içerisinde bu davanın raporunu hazırlamak amacıyla, birkaç yetkili kişi fabrikayı ziyaret etti. Ziyaretin ardından işçileri bilgilendiren sendika avukatı; patrondan üretim sürecini anlatmasını istediklerini ve işçilerin verdiği ifadeyle bire bir uyan ve fabrikanın metal sektörüne ait olduğunu doğrulayan beyanlarda bulunduğunu söyledi.

16 Temmuz: Sinter Metal işçilerinin bir sonraki yürüyüşlerine Almanya Metal iş kolu sendikasından yetkililer de katıldılar. Yürüyüş sonunda fabrika önünde söz alan Alman sendikacılar, dünyanın her yerinde aynı sorunların yaşandığını, Sinter Metal işçilerini sonuna kadar desteklediklerini belirten bir konuşma yaptılar. Konuşma esnasında en dikkat çeken nokta Alman sendikacıların, Çalışma Bakanlığı’nın Sinter işçilerini haklı bulmasına rağmen, davalarının bu denli uzamasına şaşırmalarıydı. Sinter Metal işçileri bundan sonra her 15 günde bir cumaları İMES’in A Kapısından fabrika önüne yürüyecek. Onlar bu yürüyüşlerinde tüm destek olmak isteyen kurum ve kişileri bekliyor!

Yazan: A. Ela Toprak (27 Temmuz 2009)

Yorumlar kapalıdır.