Alibeyköylü emekçiler haklarını öğreniyor

Geçtiğimiz pazar günü Alibeyköy Karadolap Mahallesi’nde, İşçi Cephesi okurları ile yeni bir hukuk semineri gerçekleştirdik. Her sektörden emekçinin katıldığı seminerde sunumu iş hukukunda uzman bir avukat arkadaşımız yaptı. Seminerin konusu ise, işten atılma durumunda neler yapabileceğimiz ve de kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin gibi haklarımızı ne şekilde alabileceğimizdi. İşçilerin aktif katılımının olduğu sunum daha çok deneyim aktarımları ve soru-cevap şeklinde geçti.

Mevcut yasal düzenlemede kıdem tazminatı hakkımızı çeşitli durumlarda ne şekilde alacağımızı konuşurken AKP hükümetinin kıdem tazminatı hakkımızı fona devretmeyi öngören yasa tasarısınından bahsetmemek olmazdı. Etkinlikte aktarılan her deneyimden de anladığımız üzere kıdem tazminatının fona devredilmesi biz işçiler için iş güvencesinin kaybı anlamına geliyor. Seminerde pek çoğumuzun bilmediği yeni bilgiler de edindik. Yalnızca işten atılma durumunda değil bazı koşullara bağlı olarak istifa ettiğimizde de kıdem tazminatı alabiliyoruz.

Örgütsüz olduğumuz müddetçe patron karşısında pek şansı olmayan biz işçiler, bir de hukuken haklarımızı bilmeyince kaybetmeye mahkum oluyoruz. Patronlar ise bunu fırsat bilip her türlü haksızlıklarına kılıf uydurabiliyorlar. Pazar günü ise kadın ve erkek emekçiler olarak hukuki haklarımızı öğrenmenin önemli ama tek başına yeterli olmayacağını, gerçek bir kazanımın ise yan yana mücadele vermekten geçeceği konusunda anlaştık.

Tek bir seminere sığmayacak bilgi ve deneyimleri birlikte tartışmak ve birlikte mücadele vermek için bir sonraki toplantıda buluşmak üzere sözleşerek etkinliğimize son verdik.

Yorumlar kapalıdır.