Peru: Ne başkanlığın azli ne de neoliberal devamlılık!

Birleşik İşçi Partisi (Partido de las y los Trabajadores Uníos), İUB-DE Peru seksiyonu

Patricia Chirinos ile birlikte en gerici ve geri neoliberal partilerden (Fuerza Popular, Renovación Popular ve Avanza País) seçim sahtekârlığı ve darbe çağrısı yapan, ülke ekonomisini iflas etmiş görmeyi uman 27 aşırı sağcı kongre üyesi, son seçimlerde değişim yönünde oy veren emekçileri “eğitmek” için, şimdi Pedro Castillo’yu görevden almak adına hükümetin azledilmesini önlerine koydular; ancak bu önergenin görüşülmesi için 52, onaylanması için 87 oya ihtiyaç var.

Azil önergesinin kabul edilecek hiçbir temeli bulunmamakta. Bu önergenin argümanları savunulamaz ancak buradaki sorun sadece yasal değil, her şeyden önce politiktir. Kongresel Direniş (Resistencia Congresal) grubunda temsil edilen aşırı sağ, ülke için bir alternatif olmaya çalışıyor. Bu aşırı sağ nesnel olarak, hükümetin büyük kapitalistler ve kapitalistlerin gerici siyasi güçleriyle (APP, SP, PM ve Lescano liderliğindeki AP) anlaşma ve uzlaşma politikasını sürdürmesinin bir sonucu olarak yaptığı hatalardan besleniyor.

Büyük kapitalistler (ulusal veya yabancı burjuvazi) ticari işlemlerini ülkeden daha fazla önemsiyorlar; bu yüzden patron sendikaları azli desteklemiyor. Ancak bu azil tehdidinin hükümeti daha da evcilleştirmeye hizmet edeceğini, kulaklarını çekeceğini ve ona şöyle bağıracağını düşünüyorlar: Madenleri kapatma! Gazıma dokunma! Dış borcunu öde! Fujimori Anayasasını değiştirme! Ve hükümet de bunun karşısında pes etmeye devam ediyor.

Mevcut faşist önerinin daha da ilerlemesi, eğer bundan böyle bu öneriyi bir işçi hükümetine ulaşmak adına emekçilerin seferber edilmesini sağlamak yoluyla durduramazsak, ülkenin karşı karşıya kalabileceği gerçek bir tehlikedir.

Azil saldırısını durdurmalı ve aşırı sağı yenmeliyiz ama aynı zamanda Castillo’dan emekçilerin, And ve Amazon’daki yerli toplulukların beklediği değişim vaatlerini yerine getirmesini de talep etmeliyiz!

Sorun sadece sağın ne yaptığı değil, aynı zamanda hükümetin eylemsizliğidir. Reformist sol, hükümeti savunmak için işçilerin birliği ve bu işçilerin Castillo’ya koşulsuz destek vermesi çağrısı yapıyor. Herkesi seçimlerde sağı mağlup eden oylama sonuçlarını savunmaya, faşist sağı durdurmaya çağırıyoruz ve hükümetin kampanya vaatlerini yerine getirmesi için büyük kapitalistlerle mevcut anlaşma ve uzlaşma politikasını terk etmesini talep ediyoruz: Gazın kamulaştırılması, ücretlerin artırılması, işten atılanların ve işi askıya alınanların işlerine geri alınması, CAS personelinin ve öğretmenlerin atanması ve Fujimori anayasasının değiştirilmesi.

İşçi Partisi-UNÍOS’tan, herhangi bir azil veya darbe girişimini yenmenin tek yolunun, kitlelerin konuşmalarla değil, gerçeklerle seferber edilmesi olduğuna dikkat çekiyoruz.

Bay Castillo, emekçilerin gücüne güvenin, büyük kapitalistler ve sağcı sektörlerle yaptığınız kötü anlaşmalardan vazgeçin; özetle, ülkenin işçileri ve yoksulları için yönetmeye başlayın.

***

Editörün önerdikleri:

Yorumlar kapalıdır.