Grevdeki Bekaert işçilerine ziyaret

İşçi Demokrasisi Partisi grevlerinin 12. gününde Bekaert işçilerine bir ziyaret gerçekleştirdi.

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu İzmit Bekaert fabrikasında işçiler, toplu iş sözleşmesinde istedikleri maaş artışını alamadıkları için 13 Aralık’ta greve çıktılar. Hemen öncesinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yasaklanan grev kararını tanımayan işçiler; “bu bizim anayasal hakkımız, hakkımız olan ücret artışını istiyoruz” diyorlar. Ziyaret sırasında işçiler grevlerinin “milli güvenlik” gibi içi boş gerekçelerle yasaklanmasını işçi düşmanı ve yasakçı politikaların bir göstergesi olduğunu belirttiler.

Otomobil lastik teli üreten Belçika sermayeli fabrikada işçiler saatlik ücret olarak 100 TL istiyor. İş veren ise 65 TL öneriyor ki bu hayat pahalılığı ortamında sadaka bile denecek bir para değil. Yıllarca fabrikada çalışıp hala asgari ücret düzeyinde maaş alan birçok işçinin olduğu hatta yeni asgari ücret ile birlikte bazı işçilerin maaşlarının asgari ücret altında kaldığı görülüyor.

Fabrikada üretim tamamen durmuş durumda. İşçiler, patronun 12 gündür uğradığı zararın kendilerine vermesi gereken maaş zammından çok daha fazla olduğunu belirttiler. Patronun işçilere istedikleri ücret artışını vermek yerine onları, grevi yasaklatarak cezalandırmayı seçmesi şüphesiz ki, işçilerin örgütlü bir şekilde haklarını almasından duyulan korkuyu göstermektedir.

Son olarak Bekaert işçilerinin grevi sadece maaş artışı ve yan haklar mücadelesi değil, en temel anayasal hakları olan grev hakkını gasp etmeye çalışanlara karşı da üretimden gelen güçlerini kullanmayı seçen işçiler grevlerinin yasaklayanlara karşı da mücadele ediyorlar.

İşçi Demokrasisi Partisi adına yapılan konuşmada Bekaert işçilerinin tüm taleplerini destekledikleri ve onların haklı mücadelelerinin her zaman yanında oldukları vurgulandı.

***

Editörün seçtikleri:

Yorumlar kapalıdır.