Filistin’de köklerinden sökülen bir Limon Ağacı

Gerçek yaşamdan uyarlanmış bir Eran Riklis filmi Limon Ağacı. Geçtiğimiz şubatta Türkiye’de, birçok ülkeyle birlikte gösterime girmişti. İsrail Film Akademisi, Berlin Uluslararası Film Festivali gibi katıldığı her yarışmadan ödülle ayrılan Limon Ağacı, bugünlerde DVD olarak raflarda yerini almış durumda.

Filistin’de dul bir kadın olan Salma’nın büyük büyük babalarından kalmış limon ağaçlarını, birden yan komşusu olan İsrail Savunma Bakanı’na karşı koruma mücadelesini anlatıyor Limon Ağacı bizlere…

Bir anda kendi evinin avlusunda terörist muamelesi gören, topraklarından zorla çıkarılmak zorunda bırakılan bir halkın bildik öyküsünü, Ortadoğu’nun kadına ve bilhassa dul Salma’nın mücadelesine tavrını da irdeleyerek sade bir dilde anlatıyor.

İsrail Savunma Bakanının eşi Mira’yla İsrail Devleti’ne kafa tutan Salma’nın farklı hayatlarda ve dillerde dayatılanlara karşı verdikleri mücadeleler arası bir bağ da oluşuyor zamanla.

Ağaçlarından, toprağından, köklerinden ayrılamayan Salma’nın mücadelesi, işgal altındaki Filistin topraklarında yeşeren bir özgürlük çığlığı gibi yükselirken, asırlık limon ağaçları da o topraklarda yaşanmışların tarihi oluyor…

“40 yıl gece gündüz demeden Selma ve ben toprağı işledik, ağaçları yetiştirdik. Bu iş sadece sulama ve gübreleme işi değildir. Ağaçlar da tıpkı insanlar gibidir. İnsanlara benzerler. Ruhları vardır, duyguları vardır. Kendileriyle konuşulsun isterler, şefkatle ilgi ve de. Ben traktör kullanmam. Ne yapacaksam kendi ellerimle yaparım. Bu toprak bölgenin en verimli toprağıdır. Hayır hayır, sadece bölgenin değil. Dünyanın en verimli toprağıdır.”

Yazan: Canan Yılmaz (31 Temmuz 2009)

Yorumlar kapalıdır.