Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz!

Küresel mali kriz mağduru olan biz işçiler üzerideki baskı ve hak gaspları devam ediyor… Tekirdağ Çerkezköy’de üretim yapan Profilo Telra küçülmeye gidiyor diye 2 yıl önce Türk-Metal sendikasına bağlı 800 işçisini, bütün haklarınızı vereceğim diyerek kapı önüne koydu.

Aradan iki yıl geçmesine rağmen, “gömleğimi satar işçilerimin parasını veririm” diyen Jack Kamhi’nin sözünü tutmasını bekleyen işçiler 19 Temmuz’da İstanbul Mecidiyeköy’deki Profilo Alışveriş Merkezi’nde yumurtalı, domatesli eylem yaptılar.

Eylem yapan yaklaşık 400 işçi, “sadaka değil, hakkımızı istiyoruz!” dediler. Eylem, atılan sloganlardan sonra sorunsuz bitti.

Profilo Telra’da çalışan ve 18 yıl hizmet veren bir işçi arkadaşımla yaptığım röportajı size aktarıyorum:

İş yerinde kaç kişinin alacağı ve ortalama ne kadar alacakları var?

—İşçilerin bir kısmı paralarını taksitle aldılar. 200 işçinin ödemesine yeni başladılar. 200 işçi de hala beklemede. İşçilerin kişi başına ne kadar alacaklı olduğunu tahmin edemem; ama benim 30 bin lira alacağım var ve bir kuruşunu dahi alamadım ve sendikanın yaptığı açıklamaya göre 5 milyon TL alacağımız var.

İşten çıkarıldığınızda sendikanın size açıklaması ne oldu?

—Sendika hakımızın sonuna kadar verileceğini ve bu konuda işvereni uyardıklarını söylediler. İlk çıkışlar birkaç ay gecikse de taksitlerle verildi. Biz ise daha alamadık…

Peki, Profilo yetkililerinden size bir açıklama yapıldı mı? Haklarınızın verilip verilmeyeceği konusunda?

—Hayır, bizi ciddiye bile almadılar. Bizi çevik kuvvetle tehdit etiler. Bir taşkınlık olması durumunda biz direnince sadece 10 kişiyi içeri aldılar…

Peki, yapılan açıklama ne oldu?

—Genel Müdür Cem Bey, “paramız yok, ama bayrama kadar ödemeleri yapacağız” dedi.

Peki, bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?

İnşallah sözlerini tutarlar, yoksa hakkımızı alana kadar direneceğiz…

Yazan: Ali Büyükdere (20 Temmuz 2009)

Yorumlar kapalıdır.