HİZMET – İşçiler ve ihaleler

Merhaba, Ben daha önceki sayıda da bağlı olduğumuz şirketin bazı ihaleler kaybettiğini ve bunun sonucunda biz işçilere karşı ne tür hak gasplarına giriştiğini yazmıştım.

Bu kez de benim çalıştığım projede ihale kaybedildi. Bunun üzerine bölge müdürü bir toplantı düzenledi ve olan biteni şu şekilde açıkladı: “Arkadaşlar sizler de biliyorsunuz ki biz buradaki ihaleyi kaybettik. Sizlerle çalışmaya devam etmek isterdik; fakat diğer projelerde de pek boş yer yok. Bize sadece 10 kişi lazım. İhaleyi alan yeni şirket de sizinle çalışacağını bildirdi. Yani çoğunuz aynı şekilde çalışmaya devam edeceksiniz. Bizim şirkette kalan haklarınızı alacaksınız, fakat size iş bulduğumuz sizi mağdur etmediğimiz için tazminat hakkı alamayacaksınız.” Ardından bizden, üzerinde kendi isteğimle işten ayrılıyorum yazan kâğıtlara imza atmamızı istediler. Maalesef çoğu arkadaşımız iş garantisi bile olmadığı halde kıdem ve ihbar tazminatı hakkından vazgeçtiklerini belirten bu açıklamanın altına imza attılar.

Bir arkadaşımız müdüre: “Peki siz şimdi gidiyorsunuz, tazminatımızı da vermiyorsunuz. Bizim burada kesin kalacağımızın garantisi var mı?” diye sordu. Müdür de: “Yeni şirket siz eski eleman olduğunuz ve buradaki çalışma sistemini bildiğiniz için sizinle çalışmak istediğini söyledi. Ama bunun garantisini tabii ki veremem. Bu şirkette benim çalışma garantim bile yok.” dedi. Ve bu şekilde eski şirket haklarımızı gasp edip kaçtı. Yeni gelen şirketin de farklı koşullar sunmayacağı aşikâr.

Gelişmeleri zamanla göreceğiz, ama en büyük gerçek göz önünde duruyor. Hak gasplarına karşı birlikte mücadele etmeyi başaramadığımız sürece bu senaryo tekrar yaşanacaktır. Bu kötü senaryoyu bir daha seyretmemek için bu tür olaylardan ders alıp şimdiden zaman kaybetmeden birlikte mücadele yöntemlerini konuşmamız ve bunu geliştirip uygulamamız lazım.

Yorumlar kapalıdır.