Mücadele ederek kazandılar!

İşten çıkarmalar, hayat pahalılığı, ücret kesintileri emekçi kesimler üzerinde karamsar bir hava yaratıyorsa da, bu süreçte yolumuzu aydınlatacak olumlu örnekler de yok değil.

Mücadele verildiğinde haklarımızı koruyabildiğimizi, genişletebildiğimizi gösteren üç olumlu örnek yaşandı bu ay. Bu olumlu deneyimlerden dersler çıkararak mücadeleyi yaygınlaştırmamız, birleştirmemiz gerekiyor.

Eti Grevi Kazanımla Sonuçlandı

Tek Gıda-İş Sendikası ile ETİ Gıda Sanayi A.Ş. arasındaki toplu sözleşmenin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine ETİ’nin Eskişehir ile Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki fabrikalarında çalışan yaklaşık 2 bin işçi grev başlattı.

Tek Gıda-İş Sendikası ücretlere yüzde 22’ye denk gelen 185 TL zam ve sosyal haklarda kademe dengesizliğinin giderilmesini talep etmiş, ETİ Gıda patronu ise işçilerin taleplerini kabul etmemişti.

Bunun üzerine 13 Ağustos’ta başlayan grev 9 gün sürdü. 9 günlük mücadelenin sonunda grev anlaşmayla sonuçlandı.

İmzalanan toplu sözleşmede, sözleşmenin ilk 6 aylık diliminde ücretlere ortalama yüzde 11,6 zam yapıldı, sosyal haklarda da artış sağlandı. Sosyal haklarla birlikte zam oranı yüzde 17 civarında olacak.

Halkalı Kâğıt’ta Grev Sona Erdi

Halkalı Kağıt patronuyla Selüloz-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) anlaşmazlıkla sonuçlanınca, 84 Halkalı Kağıt işçisi 17 Temmuz’da greve çıkmıştı. 33 gün süren grev sonunda toplu sözleşmede anlaşma sağlandı ve grev sona erdi.

Halkalı Kâğıt patronu TİS sürecinde, 2009 yılı için yüzde 0, 2010 yılı içinse 80 TL’lik zam öneriyordu. Sendika ise, 2009 ve 2010 yılları için 90 TL’lik zam talep ediyordu.

Anlaşma, 2009 yılı için 25 TL ve 2010 için 90 TL zam üzerinden yapıldı. Sendika anlaşmayı açıkladığında, işçilerin bir kısmının anlaşmadan memnun olmadığı belirtiliyor. İşçiler, sendikanın masadan daha iyi bir anlaşmayla kalkabileceğini düşünmekteler.

Fakat işçiler, en büyük kazanımlarının grev boyunca öğrendikleri birlik ve dayanışma bilinci olduğunu belirtiyorlar. İşçiler grevleri boyunca destek verdikleri ATV-Sabah grevine, desteklerinin süreceğini de belirtiyorlar.

Desa’da Anlaşma Sağlandı

Deri-İş Sendikası, geçen yıl işlerine son verilen 44 işçinin işlerine geri dönmesi amacıyla Desa Deri ile yürütülen görüşmelerde anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Deri-İş, Düzce’de 15, Sefaköy’deyse 11 ay süren direnişin sonunda işçilerden Emine Arslan’ın hukuk mücadelesini kazandığını belirtti. Mahkeme tarafından, işçilerin sendikal mücadele nedeniyle işten atıldığı tespit edildi ve işe dönüş kararı alındı.

Mücadelenin simgesi haline gelen Emine Arslan’ın direnişi ve yürütülen uluslararası kampanyanın da baskıları sonucu, Desa patronuyla bir protokol imzalandı.

Deri-İş protokolün şartlarını şöyle açıkladı: “Desa işvereni sendika karşıtı tutumundan vazgeçecek ve tüm işçilere sendika haklarının güvence altına alındığına dair yazılı bir belge dağıtacak.

Görüşmeler devam ederken 6 üyemize tekrar işbaşı yaptıran Desa işvereni, bu protokolle 6 üyemizi daha işbaşı yaptıracak.

Diğer işten çıkartılan işçileri de, kesilen siparişlerin geri dönmeye başlaması ile birlikte tekrar işe alacak.”

Yazan: İC – Haber (31 Ağustos 2009)

Yorumlar kapalıdır.