Chevron’a karşı direniş (Richmond, Kailforniya)

Ekonomik kriz Richmond halkını vurdu. Federal hükümet tüm fon kaynaklarını şirketler için kullanırken, Richmond’daki binlerce aile, ülkenin geri kalanı ile beraber işini ve evini kaybediyor. İpotek krizi derinleşiyor ve Richmond’da bir buçuk yıl içerisinde 2.300 eve el konulurken, bu rakam ülke genelinde 4,8 milyona ulaşıyor.

Bunlar olup biterken Başkan Obama, ipoteği derhal durdurmak ve evsizler için halk konutları yaratmak yerine, çok düşük orandaki mortgage mağdurunu ilgilendiren yeni düzenlemeler yapmak ile uğraşıp, işçi ailelerini boğazlayan zinciri kırmaktan kararlılıkla kaçınıyor.

Ancak işçiler yalnızca evlerini değil, işlerini de kaybediyorlar! Kaliforniya’daki 2009 Haziran’ına ait olan resmi işsizlik verileri yüzde 11.6 iken, gerçek veriler yüzde 15 civarında. Kasım 2007’de batı Bay’de işsizlik yüzde 4.8 iken bugün bu oran yüzde 10.4’e sıçradı!

Savaş vurguncusu Chevron milyarlar kazanırken insanların hayatını alt üst etti. Kaliforniyalı Chevron şirketi, ABD’de 2inci dünyada ise 4üncü en büyük petrol şirketi konumunda. Şirket 2008’de 23,9 milyar dolar kâr elde ederek tarihinin en yüksek kâr oranını elde etmiş oldu. Bunun en büyük sebebi, şirketin Kaliforniya’ya (örneğin Alaska’da yüzde 12 civarında olan) petrol vergisini ödeme zorunluluğunun bulunmaması. Şirketin ödeyebileceği vergi miktarı [iflas etmekte olan -çn] Kaliforniya eyaletinin bütçe açığına neredeyse denk düşmekte.

Chevron aynı zamanda Cumhuriyetçi Parti’nin baş destekçisi olarak biliniyor. Bush’a iki seçim döneminde de büyük bağışlarda bulunan şirket, son seçimlerde McChain’e 2,3 milyon dolarlık destekte bulunmuştu. Bunun karşılığında Chevron, Irak savaşından beri savaş vurguncusu bir şirket haline gelmiş, yeni petrol kaynakları elde etmiş ve ABD’nin emperyalist projelerine büyük katkılar sunmuştur.

Şirket rafinerisi her yıl 38’den fazla türde zehirli madde ve 900 ton atık üretiyor. Bu yüzden çevreye yüksek konsantrasyonlu benzen (kanser yapıcı bir madde) ve amonyak (şehirdeki astımın sebebi olarak görülüyor) yaymış oluyor.

Şimdi ise şirketin büyüme planı [kriz sebebi ile-çn] ertelendi ve Chevron 1.100 işçisini şehirden kovmak istiyor.

Devlet yetkilileri sosyal hakları azaltıyor, şirket kârlarına dokunmuyor!

Şehir konsülü, Richmond’un işini korumak yerine öğretmenlerin sağlık sigortalarını kesiyor! Bunlar olup biterken belediye başkanı ise, daha fazla polis için 61 milyon dolar harcıyor. Ve şehrin imajını tazelemek için yaptırdığı “yeni logo”su için 87.600 dolar ayırıyor.

Vali Schwarzeneger ise, eğitim harcamalarından 9 milyar dolarlık bir kısıntıya giderken, petrol şirketlerini vergilendirmeyi reddediyor. O, işçilerin hakkı olan sosyal hakları alarak, krizin işçiler üzerindeki yükünü iki katına çıkarıyor.

Her gün daha çok insan anlıyor ki, esas sorun işçilerde değil, toplumumuzu yönlendiren sistemde. Üretimin insan ihtiyaçlarını karşılamak için değil de kâr için yapıldığı kapitalizm, baskıyı ve sömürüyü arttıran bir sistemdir. İşte bu yüzden bu sistemi değiştirmeliyiz! Ve bunun ilk adımı şirketleri vergi ödemeye zorlamaktır!

Direnişimize devam edeceğiz!

Richmond’da Chevron’a karşı ilk eylem 200 kişinin katılımı ile 15 Ağustos’ta gerçekleşti. Sosyal ve çevresel bir adalet için, bu tip büyük çok uluslu şirketlere karşı başlattığımız bu seferberliği devam ettirmemiz çok önemlidir. Taleplerimiz etrafında seferber olmalıyız.

– Zehirli madde ölçümü uygulaması yapılsın!

– Kârlı şirketlerde işten çıkarmalar yasaklansın!

– İflas etmiş şirketler kamulaştırılsın!

– Çevreyi kirleten sera gazı yayılımı azaltılsın!

– Öğretmenlerin sosyal hakları geri verilsin!

– Petrol şirketlerine %9.9’luk vergi zorunluluğu yasalaşsın!

– Bütçe açığı kapanana kadar özel şirketlerin vergileri arttırılsın!

– Hacizler derhal durdurulsun!

– Halk konutları planlaması yapılsın!

NOT: Amerika’da krizin etkilerinin, iflasın eşiğinde olan Kaliforniya eyaletindeki Richmond şehri özelinde anlatıldığı ve temel mücadele taleplerinin sıralandığı bu metin, UİB-DE’nin internet sitesinden (http://www.litci.org/Ingles/MateriaIN.aspx?MAT_ID=1814) alınıp, Türkçe’ye çevrilmiştir. Okurlarımız için, Amerika’daki durumun, Amerika’daki devrimci Marksistler tarafından nasıl incelendiğini görmenin faydalı olacağına inanıyoruz.

İşçi Sesi, 2 Eylül 2009 (Türkçeye Çeviren: Sedat D.)

Yorumlar kapalıdır.