Yeni başlayanlar ve bir türlü başlayamayanlar için: Kapital

İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz birçoklarına yok saymak istedikleri Marx’ı ve onun başyapıtı Kapital’i yeniden hatırlattı. Oysa bizler için yok saymak ne mümkün; bu kitap, mecbur ve mağdur edildiğimiz kapitalist sömürü düzeninin öğretici bir ifşası.

Kitap, emek, ücret, artı-değer, işsizlik, kapitalizm ve işçi sınıfı arasındaki uzlaşmaz çelişki vb. üzerine bir başyapıt olsa da; öncelikle hacminden, ve zorluğuna dair önyargımızdan, bu kitabın sayfalarını çevirme düşüncesi çoğumuz için cesaret verici olmamıştır.

Şimdi ise, Versus Yayınları, yazar David Smith ve çizer Phil Evans’ın zengin resimler, yalın bir dil ve biraz da mizahla Marx’ın Kapital’de değindiği temel kavramları basitleştirerek anlattığı Kapital – Yeni Başlayanlar İçin kitabını Türkçeye kazandırdı.

Kriz karşısında zihnimizi türlü açıklamalarla bulandırmaya çalışanları bir kenara koymaya ve krizi, Marx’ın berraklaştırdığı kapitalist iktisadi sistemi anlamaya başlayarak yorumlamaya ne dersiniz? Üstelik Kapital – Yeni Başlayanlar İçin, tüm bunları çizgi roman tadında sunuyor…

Yazan: İC – Haber (30 Ekim 2009)

Yorumlar kapalıdır.