İşgale hayır, Haiti’ye işçi yardımı

200 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği, 1 milyondan fazla insanın evsiz kaldığı Haiti depreminin üzerinden neredeyse iki ay geçti. Bu süre zarfında, burjuva hükümet ve yardım kuruluşlarının gösterişli yardım vaatlerine rağmen, Haiti halkının yaşam koşullarında henüz bir iyileşme sağlanmış değil.

Haiti’nin Birleşmiş Milletler (BM) orduları tarafından kontrol edildiği bir dönemde gerçekleşen depremde, yardımın örgütlenmesinde başı çeken BM büyük bir fiyaskoya imza atmış durumda. Toplanan yardımların çok küçük bir kısmı açlık ve sefalet içindeki yoksul depremzedelere ulaşmışken, BM önceliği hükümetin ve görevlilerinin can güvenliğini sağlamaya, ‘yağmalama’ olaylarının önüne geçmeye vermişti. Bu arada, yardımın örgütlenmesinde çeşitli yolsuzluklar da deşifre olmuştu.

Bu esnada, burjuva hükümet ve yardım kuruluşlarından bağımsız, çeşitli ülkelerden işçi ve halk örgütlerinin inisiyatifiyle “Haiti’ye işçi yardımı” seferberliği de başlamış durumda. Bu seferberliğin etkili bir şekilde yürüdüğü ülkelerin başında ise Brezilya geliyor. Sınıf mücadeleci sendika CONLUTAS’ın “İşgale hayır, Haiti’ye işçi yardımı” sloganıyla yürüttüğü kampanyayla, hâlihazırda yaklaşık 104 bin R$* değerinde yardım Haiti halkına ulaştırılmış durumda. Öte yandan, yine sekiz binden fazla kişinin çalıştığı Brezilya’daki General Motors fabrikasında, işyeri komiteleri aracılığıyla aldıkları karar doğrultusunda işçiler, maaşlarının yüzde 1’lik bölümünü bu kampanyaya bağışlamaya karar verdiler. General Motors işçilerinin bu örnek davranışı ise, bölgedeki diğer metal işçileri tarafından da sahiplenilmiş durumda. Böylelikle, bağış yapmayı kabul eden 11 bin işçiden 380 bin R$ toplanması bekleniyor. Toplanan yardımlarsa, emperyalist hükümet ve kuruluşlardan bağımsız olarak, yardımın yoksul Haiti halkına ulaşmasının tek güvenli yolu olarak, doğrudan Haiti’de devrimci işçi örgütü Batay Ouvrière’e gönderiliyor.

Sözde solcu Lula hükümeti Haiti’de işgal güçleri bulundururken, Brezilya işçi sınıfının örgütlediği bu kampanya, gerçekten son derece anlamlı. Proletarya enternasyonalizmini ete kemiğe büründüren bu seferberliğin dalga dalga yayılmasını ve işçi sınıfının enternasyonal örgütlenmesine katkı sağlamasını umuyoruz.

* 1 Real = 0,8 TL

Yazan: Atakan Çiftçi, 2 Mart 2010

Yorumlar kapalıdır.