TARİŞ işçileri direndi ve kazandı

TARİŞ işçilerinin 45 gün süren direnişi, işçilere kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi üzerine sendika ile patron arasında varılan anlaşma ile sonlandı. Geçtiğimiz yıl Mart ayında kapatılan ve bir yıl kısa çalışma ödeneğinden faydalanan TARİŞ İşçileri kısa çalışma ödeneğinin süresinin dolmasının ardından iş akdleri karşılıksız olarak feshedilmiş, bunun üzerine işçiler 1 Mart tarihinden itibaren fabrika önünde direnişe başlamışlardı.

Alsancak’ta bulunan TARİŞ Bölge Müdürlüğü’nün önünde, fabrikanın yeniden açılması, tazminatların ödenmesi talebi ile 45 gündür direnen işçiler adına Türk-İş’e bağlı TEKSİF Sendikası ile patron arasında varılan anlaşma işçiler tarafından oylanarak kabul edildi. Anlaşmaya göre işçiler kıdem ve ihbar tazminatlarının yüzde 70’ini Mayıs ayında, geri kalan kısım ise yine Haziran ve Temmuz aylarında parça parça ödenecek.

Tazminatlarının tek tek hesaplanarak ödeneceği, edinilmiş olan hakların ise son taksitle verileceği belirtildi. Türk-İş Bölge temsilcisi Mustafa Kundakçı yaptığı açıklamada, 13,5 TL’yi bulan alacakların yüzde 70’inin 20 Nisan ve 4 Mayıs arasında yapılacağını, geri kalan ödemenin ise Haziran ve Ağustos’ta yapılacağını kaydetti. Kundakçı, tazminatların fabrikanın satılan makinelerinden karşılanacağını söyledi. Tazminatları alan işçilerde ise buruk bir sevinç var, işyerlerinin kapanacak olması ve haklarını tek seferde alamayacak olmaları işçilerde hayal kırıklığı yarattı; fakat direndik ve olumlu sonucunu gördük şeklinde konuşmalar yaptılar.

Yazan: İC – Haber, 16 Nisan 2010

Yorumlar kapalıdır.