UPS direnişinde 38. gün

Sendikalaştıkları için işlerinden atılan UPS işçilerini direnişlerinin 38. gününde ziyaret ettik. Hatırlanacağı üzere, ilk başta 30 kişiyle başlayan direnişte, Hadımköy, İzmir ve Ankara’daki işyerlerinde de yaşanan atılmalar sonucunda, işçilerin sayısı artmıştı. İzmir’de sendikalaşmadan dolayı 9 işçi, Ankara’da da 3 tane işçi işten atıldı. Oralarda da direnişler devam etmekte.

Ziyaret ettiğimiz işçilerin mücadele moralleri oldukça yüksek. Fakat patronun baskısı polis aracılığıyla kendisini gösteriyor. İşçiler “içeride çalışan işçilerin çalışmasını engelleme” gibi (kast edilen ise işçilerin slogan atması) haksız gerekçelerle patron tarafından polise şikayet ediliyor, sorguya götürülüyor ve gün boyu bırakılmıyorlar. Baskılara rağmen, direniş ve Türkiye çapında yürütülen sendikal çalışma devam ediyor.

İşçiler bir de, TÜMTİS’in de bağlı olduğu ITF (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu – The International Transport Workers’ Federation) aracılığıyla Avrupa ve Amerika’daki UPS işçileriyle dayanışma ağı yaratmayı hedefliyor. Bu konfederasyon aracılığıyla UPS’nin uluslararası alanda baskılanması, direnişin kazanılmasını tetikleyecek etmenlerden biri haline gelebilir. Tabii en önemli etmen de işçilerdeki mücadele azmi… Onlar kararlılıklarını, “UPS’ye sendika girecek, başka yolu yok!” diyerek ifade ediyorlar.

Yazan: İC – Haber, 12 Haziran 2010

Yorumlar kapalıdır.