Alliaoni baraj suları altında kalacak

Alliaoni, İzmir’in Bergama ilçesinin kuzeydoğusunda Paşa Ilıcalı Mevkii’nde yer alan bir antik kenttir.

Adı, Antik çağda Batı Anadolu yazarı Aristides’in “Kutsal Anlatılar” adlı eski çağ tıbbının en önemli kaynaklarından biri olan eserinde anılmış olan Alliaoni’de; Prehistorik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait belirli kalıntılar bulunmuştur.

Ancak Alliaoni antik kenti, inşasına 1993 yılında başlanmış olan Yortalı Barajı’nın tam ortasında yer almaktadır.

Karar çıktı: Alliaoni gömülüyor

Bugüne değin verilmiş olan pek çok mücadele ile Alliaoni’nin üzeri kille kaplanarak, baraj sularına gömülmesi engellenmişti. Ancak İzmir 2 no’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından, Alliaoni’nin kil yerine kum ile doldurulması kararı verildi ve bu yüzden Alliaoni’nin gömülmesini engelleyen tüm yasal engeller kaldırılmış oldu.

Çevre ve Orman Bakanı: “Alliaoni yoktur!”

Pop şarkıcısı Tarkan’ın Alliaoni ile ilgili olarak Alliaoni’yi savunur nitelikte yaptığı açıklamalara cevaben Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu şöyle dedi: “Orası ‘Alliaoni’ değil. ‘Alliaoni’ diye bir yer o kişinin [Tarkan Tevetoğlu’ndan basediyor] uydurduğu bir kelimedir, bunu ben ispat ettim. Sanatçı arkadaş sanatıyla ilgilensin, herkesin bir ihtisası vardır. Herkes bilmediği bir konuya burnunu sokarsa çok yanlış olur… Bunlar doğru değil. Dünyanın hiçbir yerinde de yoktur. Bilim adamları karar verir ne yapılacağına, ona göre yapılır. ”

Böylece Veysel Eroğlu, hem kimsenin fikir beyan etmesini istemediğini söylemiş oldu, hem de kendi uzmanlık alanı olmayan bir konuda “ispatlar” yaptığını iddia etti. Bilimsellik konusunda yaptığı safsataları ise saymıyoruz bile.

Sonuç olarak Alliaoni, burjuvaların sömürü hırsına kurban olmak üzere. Ancak neyse ki, bugün Alliaoni yalnız değil. Pek çok kurum Alliaoni’nin savunusu için mücadele etmekte. Biz de bulunduğumuz her yerden onları destekliyoruz.

Alliaoni nasıl kurtulur?

Kesin olarak görünen şey şu ki patronların ihtiyacı olan işçileri sömürecek olanakların yaratılması ise, Alliaoni’nin katliamı da yaratılmak istenen bu olanaklardan biridir.

Bu durumda çevrenin ve kültürel varlıkların katliamının durdurulabilmesi için atılabilecek en kesin adım, başta enerji sektörü olmak üzere tüm kirletici endüstrilerin kamulaştırılması ve işçi denetimine geçmesidir.

Yorumlar kapalıdır.