Ankara’daki İşçi Cephesi okurları krizi tartıştı

Geçtiğimiz sayıda da bahsettiğimiz gibi bu ay 17 Ekim’de Ankara’da İşçi Cephesi gazetesi okurları olarak bir araya geldik. Bu ayki gündemimiz “Türkiye’de ve dünyada krizin son boyutları ve sınıf mücadelesi”ydi. Bir yazar arkadaş konuyla ilgili bir sunum yaptı. Bu sunumda dünyadaki neoliberal saldırılardan, bunun Türkiye’deki yansımasından ve bu saldırılara karşı işçi sınıfının mücadelesinden bahsetti.

Bizler de sunum sonrası oturumda görüşlerimizi belirttik. Birkaç maddede toparlamak gerekirse,

  • Bildiğimiz gibi Başbakan’ın krizin bizi teğet geçtiğine dair bir söylemi vardı. “Biz”den kastıysa işçi ve emekçi kesim değil, burjuva sınıfıydı. Biz işçi ve emekçiler ise, iş bulurken karşımıza çıkan zorluklarla, ağır ve güvencesiz çalışma koşullarıyla ve işten nedensiz çıkarılmalarla tam da krizi yaşayanların biz olduğumuzun farkındayız.
  • Şirketlerin yaptığı zarar açıklamalarına baktığımızda, şirketlerin zarar etmediğini, aksine önceki seneye göre kâr oranlarında düşüş yaşadıklarını, yani şirketlerin kârdan zarar ettiğini biliyoruz.
  • İşçilerin ise bu saldırılara karşı cevapsız kalmadıkları ve mücadele ettikleri bir gerçektir. Fakat mücadeleler yerel bazda kalmaktadır. Hâlbuki mücadelelerin birleştirilmesi ve uluslararası bir düzeye çıkartılması işçi sınıfının kazanmasının yegâne yoludur.

Bir dahaki toplantıda “Ülke ve Özgürlük” filmini izleyip, film üzerinden “İspanya iç savaşı ve enternasyonalizm” konusunu tartışacağız.

Yorumlar kapalıdır.