Tekel işçilerine saldırı

4C’ye ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı direnişlerini İstanbul 4. Levent’teki Tek Gıda-İş Sendikası Genel Merkezi önünde sürdüren Tekel işçileri, direnişlerinin 52. gününde (24 Kasım Çarşamba) bir saldırıya maruz kaldı.

Sendika binasına giren Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel’i protesto eden işçiler bunun arkasından özel güvenlik görevlileri ve Mustafa Türkel’in şoförünün müdahelesiyle karşılaştı ve bu saldırı sonucunda iki işçi hastaneye kaldırıldı. Olayı ayırmak için müdahele eden polis ise iki işçiyi gözaltına aldıktan sonra serbest bıraktı.Tekel işçilerinin Ankara direnişlerinin sonlanması süreciyle beraber Tek Gıda-İş sendikasının uzlaşmacı ve işbirlikçi tavrı alenen ortaya çıkmıştı ve 4. Levent’te başlatılan ikinci direniş dönemi esasında buna da bir tepkiyi içinde bulundurmaktaydı. Geçtiğimiz hafta yaşanan olayla birlikte ise bu tavır çok daha net bir şekilde önümüze serilmiş durumda. İlk başta, “bu işçiler Tekel işçileri değildir” türü açıklamalar yapan sendika, bir yandan mücadeleyi yalnızlaştırmaya çalışırken öte taraftan da işçilerin direncini kırmaya çalışmaktaydı. Ancak mücadelenin her türlü koşulda süreceğini ve işçilerin dirençlerinin kırılmadığını gördüklerindeyse tavırları daha da sertleşti ve işçilere saldırı noktasına kadar ulaştı.

Bu saldırı sonrası gerçekleştirdiğimiz ziyarette ise işçilerin yaşanan olaya rağmen morallerinin yüksek ve mücadeleye bağlılıklarının üst düzeyde olduğunu gözlemledik. Saldırı sonrası bir basın açıklaması gerçekleştirerek sendikanın tavrını teşhir etmeye çalıştılar, arkasından da her pazar olduğu gibi bu pazar da yürüyüşlerini gerçekleştirerek mücadelelerini duyurmayı amaçladılar. Ayrıca bugün de (29 Kasım) Türk-İş 1. Bölge Müdürlüğü’ne bir ziyaret düzenleyerek Tek Gıda-İş’in tavrına karşı destek beklediler. Kısacası, sendikalarının tüm bu tutumlarına rağmen, Tekel işçileri 4C’ye ve güvencesiz çalışmaya karşı direnişlerini sürdürmekteler.

Yorumlar kapalıdır.