Hukuk Bürosu Çalışanları Dayanışma Ağı’ndan, UPS ve TEKEL direnişlerine dayanışma ziyareti

Hukuk Bürosu Çalışanları Dayanışma Ağı işçileri 4 Aralık cumartesi günü UPS Mahmutbey işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.

UPS direnişinde son durum

UPS direnişi 8. ayında ve yaşanan tüm zorluklara rağmen sürüyor. Gelinen son aşamada, UPS yönetimi uluslararası baskının etkisiyle geri adım atmış, kadrolu işçilerin işe iadelerini ve sendikanın Türkiye çapında işyerlerine girişini kabul etmişti. Fakat taşeronları işe geri kabul etmeyen UPS yönetimine karşı işçiler ve TÜMTİS direnişe devam kararı almıştı. Ardından, Aralık’ın 8’ine kadar UPS yönetimine tüm atılan işçilerin işe iadesini yapması ve sendikayı kabul etmesi için gün verildi. Bu günden sonra talepler kabul edilmezse ayın ortasında UPS’nin önemli müşterilerinin işyerleri önünde eylemlilik yapma kararı alındı.

Hukuk Bürosu Çalışanları Dayanışma Ağı

Avukatlık mesleğinin yapısında yaşanan dönüşümlere paralel olarak hukuk bürolarında çalışma koşulları gün geçtikçe zorlaşmakta. Özellikle bu alanda çalışanların örgütsüz oluşu, bu sorunları daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmekte. Bu nedenle hukuk bürosu çalışanlarının kendi hakları için bir araya gelmesi ve dayanışması yakıcı bir ihtiyaç haline geliyor. Hukuk Bürosu Çalışanları Dayanışma Ağı bunun için bir araya geldi ve hukuk bürosu çalışanları arasında dayanışmayı örgütleyebilecek bir ağ kurmaya çalışıyor.

Takip elemanları, işçi-avukatlar ve stajyer öğrenciler olarak bu sektörün en ezilen kesimleri bir araya gelmeye çalışıyor. UPS işçileri ile ortak noktaları ise aslında uzun zaman eğitim almış olmalarına rağmen hukuk bürosu çalışanlarının da güvencesiz ve düşük ücrete çalışıyor olmaları. Çoğunun sigortası hatta iş sözleşmesi yok. Buna karşı örgütlenmeye başlayan dayanışma ağı direniş ziyaretinde beraber hareket etmenin öneminden bahsettiler. Mücadeleleri birleştirmenin yolunun beraber hareket etmekten geçtiğini vurguladılar.

TEKEL direnişi

Tek- Gıda İş’in 4.Levent’teki merkezinin önünde direnişe geçen TEKEL işçileri kurdukları çadırda yatıp kalkıyorlar. Hukuk bürosu çalışanları dayanışma ağı UPS’den sonra destek amacıyla TEKEL direnişini de ziyaret ettiler. Direniş dönüşümlü olarak 10 kişi tarafından devam ettiriliyor. Bu direniş başladıktan sonra 4-C ye geçen işçilerin en sonunda işbaşı yaptırıldığını ve işten çıkarmaların durduğunu belirten direnen TEKEL işçisi Tek-Gıda İş taleplerine kulak verene kadar direnişlerine devam edeceklerini belirtti.

AKP’nin hükümet olduğu dönemde hız kazanan neoliberal saldırılar Türkiye işçi sınıfı için her yerde ve sektörde aynı manzara ile karşılaşmamıza neden oluyor. İster beyaz yakalı, ister mavi yakalı olsun bugün herkes iş güvencesizliği, ücretlerinin azalması ve vasıfsızlaşma ile yüz yüze.

Mücadeleyi birleştirmek, kaybettiğimiz haklarımızı geri almak, dahası hak ettiğimiz gibi yaşamak için acil bir ihtiyaç. Bunun nasıl olabileceğinin cevabını direnen ve örgütlenen işçiler verecek.

Yorumlar kapalıdır.